NRGreport
Menü

Kiemelt projekt lehet több naperőmű-beruházás

Újabb naperőmű-beruházásokat, illetve a beruházásokkal összefüggő ügyeket nyilváníthat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé a kormány a szaktárca javaslata alapján. 

További 23 napelemes erőművel bővülhet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások listája az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogszabálytervezete szerint.

A kormány tavaly novemberben 106 naperőmű beruházást, illetve az ezek megvalósítására irányuló beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyet minősített nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé. 

Az eddigiekhez képest most az Apcon, Bőszénfán, Fényeslitkén, Galgután, Hévízen, Kétújfalun, Oroszlányon, Pusztaföldváron, Rózsaszentmártonban, Sajóvámoson, Vácrátóton és Vésztőn megvalósuló további beruházásokkal bővülhet a lista.

A vonatkozó, 2017. novemberi kormányrendeletet (347/2017. (XI. 22.) értelmében a kiemelt státusz azokat a közigazgatási hatósági ügyeket érinti, amelyek a beruházások megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek.

Ezek szerint az ügyfélnek az eljárás megindítása előtt benyújtott kérelmére a közigazgatási hatósági ügyekben a szakhatóság - a hatóság határozatának meghozataláig felhasználható - előzetes szakhatósági állásfoglalást ad ki. A szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési határidő - kivéve, ha jogszabály rövidebb határidőt állapít meg - nyolc nap. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott elsőfokú határozat elleni fellebbezést legfeljebb tíz napon belül el kell bírálni. A közigazgatási hatósági ügyekben hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

Forrás: Portfolio