Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Nem Magyarországon lesz a legdrágább az áram

NRGreport | 2018.08.08. 09:29

Lengyelországban a következő évtized a drága energiáról szól majd – jósolják szakértők, mert még mindig főként szénerőművekkel termelik az elektromos energiát.

A következő tíz év a dráguló energia időszaka lesz Lengyelországban – írta a Business Insider Polska. Az exportőrök elvesztik versenyképességüket, a fogyasztók többet fognak fizetni az áramtermelőktől kezdve a kiskereskedőn át az egyéni háztartásokig.

A Megújuló Energia Intézete (IEO) azt jósolja, hogy 2020 után nemcsak a szomszédos államok összehasonlításában, de az EU-ban is a lengyeleknél lesz a legdrágább az elektromos energia.

A legrosszabb helyzet az évtized második felében várható, mert egyre erősebben érvényesülni fog a szén-dioxid kibocsátása miatt fizetendő pluszköltség, miközben Lengyelország fő energiaforrása még mindig a szén.

A lap szerint a kis- és közepes vállalkozások fogják fizetni a legtöbbet, egy MW/óráét akár 380 zlotyt is. Ez 19,2 százalékkal több, mint 2016-ben. A háztartásoknak 22,3 százalékkal fog drágulni az áram, az ipar költségei 8,9 százalékkal nőnek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.