Hír

Elvégezték az Urál jégtörő RITM-200-as reaktorán a legnehezebb hegesztési munkafázist

Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu | 2018.08.10. 08:14

Az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó divíziójának ZIO-Podolszk nevű leányvállalatánál hozzáhegesztették a 22220-as projekt alapján készülő Urál jégtörő RITM-200-as típusú reaktorának tartályához a négy, a hűtőközeg keringetésére szolgáló vízkamrát, amelyben a központi keringtetőszivattyúk és a szükséges szelepek kapnak majd helyet – írja Hárfás Zsolt, az atombiztos blog szakértője.

A munka során olyan hegesztési technológiát alkalmaztak, amely lehetővé tette a varratok geometriájának közbenső ellenőrzését, aminek köszönhetően méretpontos lesz a végeredmény.

A reaktortartály esetében ez a legbonyolultabb hegesztési művelet.

Tizenhét napon keresztül, megszakítás nélkül zajlik. Ezalatt két műszakban folyik a hegesztés a harmadik műszakban pedig az előzőleg elkészült varratokat röntgenezik. A művelet nehézségének érzékeltetésére Alekszandr Morozov, a ZIO-Podolszk vezető hegesztője kiemelte a hely szűkösségét, valamint azt, hogy az illesztéseket nem lehet forgatni és külön nehézséget okoz a varratok vastagsága is, amelyek 82 milliméteresek.

Az alábbi videóból nyomon követhető, hogyan készül az újgenerációs jégtörő szíve:

Ezenkívül az üzemben legyártották az Urál atomjégtörő második reaktora számára is a vízkamrákat, amelyeket augusztusban hegesztenek rá majd a 2-es számú reaktortartályra.

A mostani nem az első ilyen megrendelése a ZiO-Podolszknak. Korábban a szintén új generációs Arktika és Szibir jégtörők számára gyártottak RITM-200 reaktorokat.

Tavaly került a helyére a Szibir újgenerációs atomjégtörő egyik „szíve” is:

Teljes cikk az első bekezdésben található linkre kattintva olvasható.

  Hárfás Zsolt, atombiztos.blogstar.hu
Címkék
#Atomenergomas   #reaktor   #RITM-200   #Roszatom   #Ural  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.