NRGreport
Menü

Lefújták a világ legnagyobb részvénykibocsátását

Bár még néhány napja is azt ígérte az Aramco éves jelentésében a szaúdi olajminiszter, hogy készítik a céget a tőzsdei kibocsátásra, ma négy független forrásból is úgy értesült a Reuters, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi kibocsátást lefújták és belátható időn belül nem fog tőzsdére menni a nagy szaúdi olajcég. Elmarad tehát a világ legnagyobb tőzsdei kibocsátásaként beharangozott gigaüzlet. Később a CNBC azt közölte, információi szerint a szaúdi trónörökös továbbra is szeretné tőzsdére vinni az Aramcót. 

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források, a kibocsátást előkészítő pénzügyi tanácsadók, lényegében azt mondták, hogy hivatalosan nincs bejelentve az IPO lefújása, de már a kibocsátás halasztása, most pedig a tanácsadók elküldése mind-mind ezt jelzi. A cikk szerint egyébként az Aramco éves költségvetésében júniusig volt arra elkülönítve forrás, hogy fizessék a pénzügyi tanácsadókat, de a lejárt szerződést azóta nem hosszabbították meg.

A Reuters két főbb okot említ az Aramco-kibocsátás lefújása mögött: egyrészt az árazást, másrészt a nemzetközi tőzsdei kibocsátás tervezett helyével kapcsolatos, szaúdi kormányon belüli vitákat. Az árazás kapcsán megemlíti a cikk, hogy amikor 2016-ban a trónörökös jelezte, hogy az Aramco 5%-át tervezik eladni mintegy 100 milliárd dollárért, akkor ezzel 2000 milliárd dolláros teljes piaci értékre tette az Aramcót, ami túl magas lehetett és ez hátráltatta az egész kibocsátás pénzügyi előkészítését. Csak emlékeztetőül: a minap vált a világ első, 1000 milliárd dolláros tőzsdei cégévé az Apple, az Aramco kapcsán pedig ennek duplájáról beszélhetnénk, legalábbis ha a trónörökös által jelzett árazás mellett keltek volna el a papírok. 

Forrás: Portfolio