Vállalatok

Itt a Mercedes első Tesla-rivális modellje: beültünk a most leleplezett EQC villanyautóba

NRGreport | 2018.09.05. 14:39

A Mercedes kedd este leleplezte első olyan modelljét, melyet a kezdetektől fogva elektromos autónak terveztek. Két motor, egy nagykapacitású akkumulátorcsomag és 400+ lóerő a hangtalan EQC-ben.

Mercedes számára nem teljesen új terület az elektromobilitás, elég csak a villanymotoros B-osztályra, vagy a limitált mennyiségben gyártott elektromos SLS-re gondolni. A mai napig azonban nem létezett olyan csillagos modell, melyet az első pillanattól kezdve tisztán villanymotoros használatra terveztek.

Most azonban itt van, megérkezett a Stockholmban a cégvezér, Dieter Zetsche által leleplezett EQC, konkrétan az EQC 400. Íme:

© László Ferenc

Design

Az általunk Svédországban élőben megtekintett újdonság mind méreteit, mind formanyelvét illetően leginkább a GLC-re hasonlít, vagyis esetében egy minden hájjal megkent divatterepjáróhoz van szerencsénk. Lényeges különbség azonban, hogy az EQC tetővonala alacsonyabban fut, mint a GLC-é, de nem annyira, hogy kapásból egy szupersportos, csapott hátú SUV-nak tűnjön.

Hűtést csak mérsékelten igénylő villanyautóról lévén szó, a frontrészről akár el is hagyhatták volna a hagyományos hűtőrácsot, erre azonban nem került sor. A designerek szerint ugyanis ettől lesz igazán karakteres a GLC, melynek egyedi módon fénycsík köti össze a fényszóróját, és még a logója is világít az elején. Legalábbis azokon a piacokon, ahol ez nem ütközik a helyi szabályozásba.

Míg a hamarosan érkező és minden szempontból nagyon hasonló koncepciójú Audi e-tron villany-SUV opcionálisan hagyományos külső visszapillantótükör nélkül is kérhető, addig az EQC-n nincs ilyen kamerás trükközés. De a cég munkatársai nem zárták ki annak lehetőségét, hogy hasonló megoldással hamarosan egy Mercedesen is találkozhatunk majd.

Mitől és hogyan megy?

Az EQC hajtásrendszerének a lelkét az első és a hátsó tengelynél elhelyezett, eATS nevű kompakt motoregységek képezik, melyek összkerékhajtást biztosítanak. Az áramfogyasztás mérséklése és a menetdinamika fokozása végett az eATS egységek eltérő hangolást kapnak: az első motor kisebb terhelés esetén kap főszerepet a lehető legjobb hatékonyságot szolgálva, míg a hátsó villanymotor a fokozott dinamikát biztosítja. Az együttes csúcsteljesítmény eléri a 408 lóerőt, a maximális rendszernyomaték 765 Nm.

Az Audi e-tron az előzetes adatok szerint hasonló teljesítményű, de körülbelül 100 Nm-rel szerényebb nyomatékú.

A 2,4 tonnás, tehát igen nehéz Mercedes EQC 5,1 másodperc alatt gyorsul állóhelyzetből 100-as tempóra, a végsebességét pedig 180 km/h-ra szabályozza az elektronika.

A sokat emlegetett Audi e-tron ugyan 200-zal is képes száguldani, de a 0-100-as sprintre több időre, konkrétan 6 másodpercre van szüksége.

© László Ferenc

Akkumulátor

Az energiaellátást egy 80 kWh kapacitású, illetve 650 kilogramm tömegű lítium-ion akkumulátor szolgálja (e-tron: 95 kWh). Az áramfogyasztás és a hatótávolság jelentős mértékben függ a vezetési stílustól, a gyártó 400-450 kilométeres (WLTP, NEDC) hatótávolságról tesz említést. Az akkumulátort maga a Mercedes gyártja, a cellákat azonban vásárolja, azt viszont kérdésünkre nem kívánták elárulni a cég képviselői, hogy pontosan mely partnerüktől. Nyílt titok, hogy az elektromos Smartokban lévő akkumulátorokban LG-től származó cellák találhatók.

Az EQC szériában egy 7,4 kW teljesítményű, vízhűtéssel is ellátott fedélzeti töltővel rendelkezik, amely váltóáramú (AC-) otthoni töltésre és nyilvános töltőállomásokon történő töltésre egyaránt alkalmas.

© László Ferenc

Egy Wallbox felszerelésével akár háromszor gyorsabb lehet az otthoni töltés, mint a hagyományos hálózatról. Egyenáram esetén – amit szintén szériában képes fogadni az EQC – még gyorsabb a töltés: a modell több szabványnak is megfelel, kezelni tudja a CCS, a CHAdeMO, valamint a GB/T rendszerű töltőket is. Az EQC villámtöltése akár 110 kW-tal is lehetséges (e-tron: 150 kW), amennyiben az adott töltőoszlop képes ekkora töltőteljesítményt biztosítani. Ez esetben a töltési idő 10 százalékos akkutöltöttségről 80 százalékra csupán körülbelül 40 percet vesz igénybe.

Öt menetprogram közül lehet választhatani, amelyek eltérő karakterrel ruházzák fel az autót: a Comfort, az Eco, a Max Range és a Sport beállításokon felül egy egyedileg összekonfigurálható programot is kapott az EQC. A fokozottan takarékos közlekedést szolgáló üzemmódokban jelentős szerepet játszik a haptikus menetpedál, ami segít a hatékony vezetésben. Ezen felül a vezetőnek lehetősége van a rekuperáció mértékét a kormánykerék mögötti kapcsoló füleken keresztül szabályozni.

© László Ferenc

Milyen belül?

Az utastér körülbelül akkora, mint bármelyik belsőégésű motoros középkategóriás SUV-ban, elöl rengeteg a hely, magas növésűeknek hátul a fejtér enyhén szűkös lehet. A csomagtér kereken 500 literes kapacitású. A felhasznált anyagok minősége hozza a márkától megszokott és elvárt prémium szintet.

A design elsősorban annyiban tér el a márka úgymond hagyományos modelljeitől, hogy a légbeömlők nem kör-, hanem szögletes alakúak. A kormány mögötti és a műszerfal közepén lévő kijelzők már ismerősek lehetnek az újabb Mercedesekből, így például a nemrégiben általunk is alaposan letesztelt A-osztályból.

© Mercedes

Ugyancsak az A-osztályból érkezett az MBUX rendszer, amit számos EQ-specifikus tartalommal bővítettek ki a fejlesztők, mint például az elektromos hatótávolság, a töltöttségi állapot és az energiaáramlás kijelzésével. Az EQ-optimalizált navigáció, a Dynamic Select menetdinamika üzemmód-választó, a töltöttségi szint és az elindulási idő beállítása szintén lehetséges az MBUX rendszeren keresztül.

Az MBUX központi kijelzőjén egy speciális EQ-mező is helyet kapott, amelyen számos EQ-specifikus információ jeleníthető meg, továbbá a felhasználó az alsó kezelőfelület bal oldali gombjáról közvetlenül is előhívhatja az MBUX rendszer EQ menüpontját. Az EQ-specifikus hangvezérlés funkció a természetes beszédfelismerés által megkönnyíti az EQC kezelhetőségét.

Az A-osztálytól eltérően az EQC már érzékeli, hogy az adott hangparancsot a sofőr, vagy valamelyik utas adta ki, így például szóban nem szükséges megnevezni, hogy pontosan melyik ülésen szeretnénk bekapcsolni a hűtést/fűtést.

Mikortól kapható?

Az EQC próbagyártása már megkezdődött, a sorozatgyártás pedig a tervek szerint a jövő év elején veszi kezdetét. A Brémában, a későbbiekben pedig Pekingben is gyártandó EQC első példányait 2019 második negyedévében vehetik majd át a vásárlók. A várható árral kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a Mercedes, mindenesetre hozzávetőlegesen 70 ezer eurós (22,7 millió forint) alapárral lehet számolni.

És egyértelmű, hogy a Mercedes nem felejtette el a svédeknek a jó öreg jávorszarvas-tesztet:

© Mercedes

© Mercedes

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.