Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Energetikai Hivatal: Nem a rezsi magas, a fizetésünk kevés

NRGreport | 2018.09.10. 05:16

26 európai főváros földgáz és villamos energia végfelhasználói árait hasonlította össze a MEKH. Bár Budapesten a legolcsóbb a gáz, valamint az egyik legolcsóbb az áram, de vásárlóerő-paritáson számolva már nem ilyen fényes a helyzet.

Ha a lakossági fogyasztók földgáz átlagárait euróban hasonlítjuk össze, akkor Budapest a legolcsóbb (3,19 eurócent/kWh). A Budapestnél más tekintetben olcsóbb Belgrádban 3,21 centet kérnek kilowattonként, a hátulról harmadik Bukarestben pedig 3,48 cent az átlagár. A többi régiós fővárosban 4 és 6 eurócent között mozog az átlagár, a legmagasabb pedig Stockholmban (24,16 eurócent/kWh) – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havonta frissülő statisztikájából.

© mekh.hu

A villamos energia átlagárait tekintve Budapest már csak a negyedik legolcsóbb (11,69 eurócent/kWh), míg Belgrádban 7,23 centbe kerül egy kWh. A legmagasabb díjat Koppenhágában kell fizetni (30,82).

© mekh.hu

Ez a statisztika azonban jelentősen módosul, ha jövedelemarányosan vagy vásárlóerő-paritásra számítják át. Utóbbi esetben nem a fogyasztók jövedelmi helyzetével korrigálják a nominális árakat, hanem az egyes országok árszínvonalának uniós átlagos árszínvonaltól való eltérésével. A MEKH egy fiktív valutában, az európai vásárlóerő-egységben (Purchasing Power Standard, PPS) mérte az árakat, ez pedig rögtön a felső 50 százalékba tolja Budapestet.

© mekh.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.