NRGreport
Menü

Magyarország az ukrán áram legnagyobb vevője

Magyarország az ukrán áramexport legnagyobb felvevője; az év első nyolc hónapjában a teljes ukrán áramexport közel 60 százaléka Magyarországra irányult. 

Az ukrán kormányzati adatok szerint a 2018. január-augusztusi időszakban az ország összesen 213,38 millió dollárért értékesített villamos energiát más országok számára. Ez 21,1 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatát.

Ennek messze a legnagyobb, közel 60 százalékos részét Magyarország teszi ki, 127,415 millió dollárral. Lengyelország valamivel több mint 49, Moldova pedig 31 millió dollár értékben importált Ukrajnából áramot.

A terv szerint Ukrajna idén mennyiségben 13,3 százalékkal 5,855 terawattórára növeli az EU-ba és Moldovába irányuló villamosenergia-exportját. Ennek zöme, 3,6 TWh Magyarországra, illetve Szlovákiába és Romániába kerül várhatóan, Lengyelország 1,2, Moldova valamivel több mint 1 terawattórát importálhat.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító adatai szerint az idei év első hét hónapjában a magyarországi áramfelhasználást eddig átlagosan több mint 34 százalékban importból elégítették ki, miután 2017-ben összességében 28 százalék felett alakult az importarány. Különösen az idei május-júniusi import részarány alakult magasan, e két hónapban a hazai áramfogyasztást több mint 40 százalékban fedezte a behozatal.

Forrás: Portfolio