Fenntarthatóság

Ne lepődjön meg, ha troliszerű kamionokkal találkozik Olaszországban!

NRGreport | 2018.09.11. 13:02

Elektromos vezetékekkel ellátott sztrádaszakaszt hoznak létre Bergamo közelében az áramszedős kamionoknak – írja a hvg.hu.

Olaszországban tesztüzembe állítják az első olyan autópályaszakaszt, amelyet a trolibusz- vagy villamospályához hasonló elektromos vezetékekkel látnak el. Az A35-ös autópálya egyik Bergamóhoz közeli, hat kilométeres szakaszán installálják az áramszedővel felszerelt elektromos kamionokhoz készített oszlopokat és vezetékeket. A tervekről a Repubblica.it számolt be.

Az autópályát olyan elektromos kamionok vehetik igénybe, amelyek a kiépített kötélpályáról lecsatlakozva elektromos üzemben juthatnak el úticéljukig, már amennyire az akkumulátoruk ezt engedi.

A kísérleti projekt a Scania svéd teherkocsigyártó és az A35 Brebemi autópályaszakasz kezelője közös munkája, többek között a Siemens együttműködésével. (A Brebemi a Brescia-Bergamo-Milano összeköttetésre utaló rövidítés.) A Scaniának nem ez az első ilyen kísérlete: Svédországban az E16-os autósztrádán, Gävle városának közelében már felavattak egy két kilométeres szakaszt, Németországban pedig három elektromosautópálya-szakasz kiépítésén is dolgoznak.

A Scania olaszországi cége, az Italscania elnöke, Franco Fenoglio a projekttel forradalmi változásokat ígért, amellyel gyorsabban valósulhat meg a fenntartható szállítmányozás. A lap szerint ugyanis a további a tervek között szerepel az is, hogy a körkörös gazdaság elvén működő autópálya készül, amely az energiát is maga termeli napelemes paneleken keresztül.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.