Fenntarthatóság

Az energetikapolitika fő célkitűzése a tiszta és megfizethető energia

NRGreport | 2018.09.17. 11:49

Az elmúlt időszak termelési adatai alapján egyértelmű, hogy az atomenergia nemcsak a magyar, de az egész európai villamosenergia-rendszer meghatározó eleme ma is és marad a jövőben is – írja a vg.hu.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 65. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállítás fő témája az EU Tiszta energiát minden európainak koncepciója volt. Az Egyesület szerint a vita akkor lehet igazán eredményes, ha sikerül azt komplexen, a szakmai, gazdasági és társadalmi hatások mérlegelésével bemutatni, végiggondolni – olvasható az MEE közleményében.

„A tiszta energiára való áttérés nem lehet felülről lefelé haladó folyamat, emellett nem valósítható meg a társadalom, a politikai döntéshozók, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek részvétele nélkül. Az Egyesülettel aktív szakmai szerepet kívánunk vállalni a folyamatban, ezért hívtuk párbeszédre ebben az évben is az iparág szereplőit” – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke
Fotó: Magyar Elektrotechnikai Egyesület

„Sajnos nincs olyan terület és nem ismert olyan villamosenergia-termelő technológia, amelyre ne hatna kedvezőtlenül és nem rontaná hatásfokát a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló hőség. Ugyanakkor az elmúlt időszak termelési adatai alapján is egyértelmű, hogy az atomenergia nemcsak a magyar, de az egész európai villamosenergia-rendszer meghatározó eleme ma is és marad a jövőben is” – mondta Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár szerint a szektorban végbemenő és még ezután várható technológiai, piaci, szabályozási folyamatok jelentős hatással vannak a kormány energia- és klímapolitika stratégiaalkotására is.

Olyan fejlődési irányokban és megoldásokban gondolkodnak, melyek Magyarország erősödő energiafüggetlenségét, növekvő ellátásbiztonságát, továbbá a hazai fogyasztók javát szolgálják.

A szekunder energiahordozók közötti technológiai versengés egyre inkább a villamos energia arányának növekedését vetíti előre, amely (az elektrifikáció, dekarbonizáció, decentralizáció és digitalizáció révén) látványosan tudja javítani a városi közösségek életminőségét.

Kerekasztal-beszélgetés 
Fotó: Magyar Elektrotechnikai Egyesület

A jövőre vonatkozó, elektrifikációval kapcsolatos előrejelzések szerint a standard európai háztartások villamosenergia-fogyasztása 2030-ra a jelenlegi 4 ezer kWh/év értékről 10-15 ezer kWh/évre növekedhet. A tiszta, okos és megfizethető energia mind a szakma, mind a lakosság közös érdeke. A fogyasztásnövekedés következtében szükségszerűvé válik a hálózati infrastruktúra bővítése, ezt pedig a kevesebb bürokrácia, a jelenlegi engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, gyorsítása tudja megfelelő mértékben támogatni – olvasható a közleményben.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.