NRGreport
Menü

Orbán és Putyin megállapodott a 2020-as gázszállításról

Megállapodott a Magyarországra irányuló 2020-as orosz gázszállításokról Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök - derült ki a két fél tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón. Az orosz elnök az egyeztetést követően elmondta, a Török Áramlat egyik ága Magyarországon keresztül haladhat. A Paksi Atomerőmű bővítéséről a magyar kormányfő úgy fogalmazott, igyekeznek tartani a határidőket, de ezt másodlagosnak tartja ahhoz képest, hogy az ügyet sikerre vigyék - számol be a Portfolio. 

Vlagyimir Putyin egyelőre feltételes módban, a lehetőséget nem kizárva beszélt a Török Áramlat magyarországi ágáról. A magyar kormányfő a sajtótájékoztatón jelezte, Magyarország "pályázik" is a lehetőségre, ezért arra kérte Putyint, komolyan fontolja meg a gázvezeték Magyarországra "beléptetését", a lehetőség mérlegelését pedig az orosz elnök tulajdonképpen meg is ígérte. A felvetés mindazonáltal nem új, 2017 őszén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, Magyarország és Szerbia is ennek lehetőségét megteremtő szerződést írt alá a Gazprommal.

Az orosz elnök a mostani sajtótájékoztatón azt is jelezte, a Roszatom "hamarosan" elkezdi a két új reaktor építését Pakson - számolt be a Reuters. A paksi atomerőmű-beruházás jól halad, "a szükséges korrekciókat időben elvégeztük és elvégezzük" - tette hozzá Orbán Viktor. A magyar kormányfő az együttműködés zászlóshajó projektjének nevezte a Paks 2 beruházást.

Orbán szerint a Paksi Atomerőmű bővítésének fontossága messze túlmutat Magyarország keretein, "ezért is az érdeklődés, ezért is a sok ellenfél és ezért is a sok támogató". Az érdeklődést az váltja ki - folytatta -, hogy EU- és NATO-tagként "ezt az oroszokkal csináljuk". Szerinte a beruházás így nemcsak energetikai szempontból bátor, hanem a Kelet-Nyugat együttműködésének távlata szempontjából is. Nehézségek, technikai kérdések azonban felvetődnek - jegyezte meg, megemlítve az EU-nak Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlatát. 

Igyekeznek tartani a határidőket, de ő ezt másodlagosnak tartja ahhoz képest, hogy ezt a nagy ügyet sikerre vigyék.

Meg fogjuk csinálni, (...) és ez nemcsak az orosz-magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is - fejtette ki. Újságírói kérdésre a miniszterelnök úgy fogalmazott, a hosszú távú terv az, hogy a napenergia mellett a nukleáris energia legyen meghatározó az ország jövőjében.

Míg a Török Áramlat, valamint a paksi bővítés kapcsán tett megnyilatkozás nem tartalmaz érdemi új információt, addig a következő évek gázszállításai terén konkrét előrelépés történt. A 2019-es, Magyarországra irányuló orosz gázszállításról már korábban megállapodott a két ország, ezek alapján jövőre 4,3 milliárd köbméternyi gázt vesz Magyarország. Ezt követően indulhatott el az egyeztetés 2020-ról, amikor is a magyar fél a korábbi tájékoztatás szerint 4,1 milliárd köbméter földgázt kíván beszerezni. 

A magyar kormányfő most konkrétumok említése nélkül elmondta, sikerült megállapodni a 2020-as évre szóló gázszállításokról is, sőt, 2020 utánra is ki lesz terjesztve a gázellátási megállapodás.

A tárgyalások előtt Putyin úgy fogalmazott, Magyarország Oroszország egyik kulcspartnere Európában. A kereskedelmi forgalom pozitív tendenciát mutatott tavaly, 25 százalékkal nőtt, és idén, az első fél évben is ugyanennyivel bővült. Putyin szerint a kölcsönös beruházások szintje elérte az 1 milliárd dollárt és további befektetésekre van kilátás. Az egyeztetést követően kiemelte, az orosz gáz európai tranzitjában Magyarország is szerepet játszik, a földalatti tároló kapacitásai pedig a fogyasztási csúcsok idején is megbízható és zavartalan ellátást biztosítanak az európai fogyasztóknak. Hangsúlyozta, a magyar olajfogyasztásnak 75, a gázfogyasztásnak pedig 60 százalékát orosz eredetű energiahordozó fedezi. Elmondása szerint a magyar kormányfővel közös kezdeményezés alapján kormányközi bizottság alakul a kétoladalú regionális együttműködés összehangolására.

A gazdasági-pénzügyi kapcsolatok a magyar kormányfő szerint a mezőgazdaságban, az energetikában és a gyógyszeriparban jól haladnak. Az OTP ötezer embernek ad munkát Oroszországban - hívta fel a figyelmet, kérve egyúttal az orosz elnököt a pénzügyi együttműködés bővítésére. Ezzel kapcsolatban közölte: Magyarország készen áll arra, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank harmadik legnagyobb részvényeseként a pénzintézet központja Budapestre költözzön. Orbán szorgalmazta a Budapest-Kazany közvetlen légi járat elindítását, ahogyan a diplomák kölcsönös elismerését és a diákösztöndíjak számának emelését is. A miniszterelnök hozzáfűzte, onkológiai együttműködés kialakítására, egy oktató-kutató intézet létrehozására is törekednek Oroszországgal.

A hosszú távú szerződésről még meg kell állapodni

Az egyes évekre vonatkozó konkrét megállapodások keretéül szolgáló, 2020 végén lejáró hosszú távú gázszállítási szerződést követő új szerződés egyelőre ugyanakkor nincs napirenden, noha előzetes egyeztetések már folytak a témában, miután előbb a 2020-as évről kellett megállapodni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban közölte, a kormány mielőbb megkötné az új hosszú távú szerződést. Az új szerződés a korábbiaknál kisebb, évi 4-5 milliárd köbméter mennyiségű orosz gáz vásárlásáról szólhat, ami önmagában is elegendő lehet a hazai lakossági igények kielégítésére, azonban a kormány tervei szerint 2019-től Horvátország, 2020-tól pedig Románia felől is érkezhet - nem orosz eredetű - földgáz Magyarországra.

Forrás: Portfolio