NRGreport
Menü

Jókora magyarországi gázszállítást ajánlott fel a román Transgaz

Az Európai Bizottság szerint uniós versenyszabályokat sérthetett a román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz, mivel korlátozhatta a Romániából származó földgázexportot. A Bizottság aggályaira válaszul a román gázszállítási rendszerüzemeltető olyan kötelezettségvállalásokat ajánlott fel, amelyek lehetővé tennék a Romániából származó földgáz más tagállamokba, különösen Magyarországra és Bulgáriába irányuló exportját. 

Az Európai Bizottság 2017 júniusában végzett vizsgálatát követően aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Transgaz uniós versenyszabályokat sérthet, mivel korlátozhatta a Romániából származó földgázexportot. Mint a testület közölte, ez akár a gázexporthoz szükséges infrastruktúra megépítésének késleltetését jelentheti, de a gázszállítások kereskedelmi szempontból fenntarthatatlanná tehetők az összekapcsolási díjak emelésével is.

A Transgaznak a Bizottság aggályaira válaszul adott kötelezettségvállalási javaslatai között szerepel, hogy évi 0,1 milliárd köbméterről 4 milliárd köbméterre növeli a kiviteli kapacitást Magyarország és Bulgária összekapcsolási pontjain. Vállalja, hogy nem tesz különbséget az exportra szánt gáz ára és a belföldi tarifák között, valamint nem gördít semmiféle akadályt a gázexport elé. A Transgaz vállalta továbbá, hogy a kötelezettségvállalások 2025 végéig hatályban maradnak, és egy megbízott ellenőrzi azok betartását.

Az Európai Bizottság arra kéri valamennyi érdekelt felet, hogy véleményezzék a román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz által az uniós jognak való megfelelés szándékával benyújtott kötelezettségvállalásokat - közölte az uniós bizottság pénteken.

Amennyiben egy vállalat megszegi kötelezettségvállalásait, az Európai Bizottság a vállalat forgalmának akár 10 százalékát kitevő összegű bírságot is kiszabhat anélkül, hogy bizonyítania kellene az uniós trösztellenes szabályok megsértését - tették hozzá a bizottság közleményében.

Forrás: Portfolio