Szabályozás

Listázták azokat a településeket, ahol naperőművek épülhetnek

NRGreport | 2018.09.27. 09:54

Újabb földrészleteket nyilvánított beruházási célterületté a napelemes erőművek megvalósítására irányuló beruházásokkal összefüggésben a kormány – írja a Portfolio. 

A Magyar Közlönyben megjelent új határozat a tavaly év végén megjelent – 1857/2017. (XI. 22.) – kormányhatározatban megjelölt földrészletek listáját egészíti ki, illetve írja felül.

A határozatban új településnevek és kül- vagy belterületi földrészleteik bukkannak fel, így például a felsorolás kiegészült Bőszénfa, Galgaguta, Hévíz, Kétújfalu, Pusztaföldvár, Rózsaszentmárton, Sajóvámos és Vésztő területeivel, illetve a már korábban a listán szereplő Paks négy új földrészletével.

A beruházási célterületté nyilvánított földrészletek akkor is hasznosíthatók a mezőgazdaságitól eltérő célra, ha azok az átlagnál jobb minőségűek. Ezeket egyébként csak ideiglenesen lehetne egyéb módon használni.

A kormány korábban az MVM tervezett napelemes erőműveit, illetve a még kidolgozás alatt álló agrár napenergia program keretében megvalósítandó beruházásokat nyilvánította nemzetgazdasági szempontból is kiemelt fontosságúnak.

Miután idén április végén az idei évre kijelölt keret túllépésére hivatkozva felfüggesztették a megújuló energia támogatási (METáR) igénylések befogadását, jelenleg nincs mód a háztartásinál nagyobb, de legfeljebb 0,5 MW teljesítményű új naperőművek által termelt áram kötelező átvételének biztosítására. A korábban kiadott igényléseket azonban a kabinet a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások megvalósítása érdekében átruházhatóvá tette.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.