NRGreport
Menü

Jönnek a konnektoros kamionok a Scaniától

Scania bemutatta legújabb hibrid és plugin-hibrid kamionjait, amelyek nemcsak prototípusok, hanem valóban piaci megjelenésre is számíthatnak - írja a hvg.hu.

A svéd Scania egyike azon gyártóknak, amelyek komoly fejlesztéseket végeznek a haszongépjárművek elektromos-hajtásúvá tételére.

A legújabb generációs alternatívhajtású Scania teherautók hibrid és konnektoros hibrid változatban is készülnek. A normál hibrid már idéntől elérhető, míg a konnektoros hibrid 2019-től.

© Scania

A hibrid kamionban a Scania DC09 kompresszoros öthengeres dízelmotorját használják, amely egyébként biodízel felhasználását is engedi. A járműben egy 177 LE-s elektromos motor jelenti az alternatív hajtást, amelynek a nyomatéka 1050 Nm, együttes teljesítménye a dízel motorral alapból 280 LE, illetőleg a váltótól függően akár 360 LE-s is lehet.

A lítium-ion akkumlátor 7,4 kWh kapacitású, amellyel tisztán elektromosan is tud haladni. Igaz, nem hosszú távon: itt leginkább arról van szó, hogy megteremtik annak lehetőségét, hogy olyan helyekre is eljusson, ahova esetleg már nem lehet dízelmotoros járművel behajtani. A tisztán elektromos hajtása nagyjából 10 km-es távra elég.

© Scania

© Scania

© Scania

A jármű egyébként megfelel olyan elvárásoknak is, mint az egyes országokban támasztott maximális zajkibocsátás, amely jelen esetben 72 dB.

Forrás: hvg.hu

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »