Innováció

Váratlan fegyvert vetnének be az olajiparban

NRGreport | 2018.10.01. 09:14

A mangóhéj jelentheti a megoldást a talajokat és vizeket szennyező olajkiömlések problémájára – állítják ausztrál kutatók, akik szerint az egzotikus gyümölcs héjából készült kivonattal fenntartható és környezetbarát módon lehet eltakarítani az olajszennyeződéseket.

A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei szerint a mangóhéj-kivonat oxidáció révén képes lebontani az olajkiömlésekben lévő mérgező anyagokat, nem hagyva mást maga után, mint tisztított talajt és oldott vasat – írta az Infostart.hu az MTI alapján.

A kutatást vezető Biruck Desalegn Yirsaw kiszárított, összezúzott, felforralt és átszűrt mangóhéj felhasználásával hozott létre nanorészecskéket, amelyeket összekevert vas-kloriddal, majd az eleggyel sikerült eltávolítania a méreganyagok 90 százalékát a szennyezett talajból. A kivonat 99 százalékban eltávolította a mérgező krómot a szennyezett vízből, fenntartható és környezetbarát megoldást kínálva az olajfoltok problémájára.

A szennyezett talajokat jelenleg boránnal (bórhidrid) kezelik vagy érintetlenül hagyják őket. Yirsaw szerint mivel a mangó héja gazdag bioaktív összetevőkben, ezért felmerült a gondolat, hogy a belőle készülő vas nanorészecskék talán hatékonyabban működnek oxidáció során.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.