NRGreport
Menü

Paks 2: eddig 25 milliárd forintnyit hívtak le az orosz hitelből

Az atomerőmű-építés eddig igazolt összesen 98 millió eurós költségének finanszírozására az összeg 80%-ának megfelelő, azaz mintegy 78 millió euró hitel lehívására került sor eddig - közölte Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembehelyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. Az előző évre tervezett, de fel nem használt hitelösszeg után összesen mintegy 1,3 millió euró (mintegy 400 millió forint) rendelkezésre tartási díjat kellett kifizetni az orosz fél felé 2015-2017-ben. 

2018 májusában a magyar állam élt a hitelszerződésben erre biztosított lehetőséggel, és az addig lehívott hitel teljes összegét előtörlesztette, így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé - áll Süli Jánosnak a Szél Bernadett (független) országgyűlési képviselő által feltett kérdésre írásban adott válaszában.

Az Oroszországi Föderáció és Magyarország közölt megkötött nemzetközi hitelszerződésnek megfelelően az egyes években az orosz fél által rendelkezésre tartott, de a magyar fél által igénybe nem vett hitelösszeg után 0,25%-os rendelkezésre tartási díj esedékes.

A miniszter válaszában utal rá, hogy a projekt munkálatai nem a tervezettnek megfelelő ütemben haladtak, aminek okát a projekt uniós vizsgálataiban jelöli meg. A 2015-2017 években elvégezhető feladatokra jelentős hatással voltak az Európai Bizottság elhúzódó vizsgálatai, így 2016-ban 250 OOO euró, 2017-ben 762 500 euró, 2018-ban 334 454 euró rendelkezésre tartási díj került kifizetésre az előző évre tervezett, de fel nem használt hitelösszeg után a nemzetközi szerződésben rögzített módon és határidővel - közölte a miniszter.

Forrás: Portfolio