NRGreport
Menü

Véget vetett a gáz egyeduralmának a Tesla csúcsakkumulátora

 

Jelentősen átalakította Dél-Ausztrália áramellátását a Tesla egy éve telepített 100MW/129 megawattórás akkumulátoros energiatároló kapacitása működése első évében. Amellett, hogy az ellátás stabilabbá vált, költsége is érezhetően csökkent. 

A háttérkapacitások biztosításában korábban szinte monopolhelyzetet élvező gázerőművek egy csapásra versenyhelyzetben találták magukat. Nagyrészt ennek köszönhetően a világ jelenleg legnagyobb hálózati lítiumion-akkumulátora, a Hornsdale Power Reserve nevű energiatároló rendszer mintegy 25 millió dollárt, a vételár több mint harmadát takarította meg az elmúlt évben a fogyasztók és a hálózatüzemeltető számára. 

Így a helyi kis gázos csúcserőművek üzemeltetőin is növekszik a nyomás. Az idő nagy részében üzemen kívüli, a csúcsigények kiszolgálására időszakosan mozgosított erőművek működtetése az időszakosság miatt nem csak kiemelkedően hatékonytalan, de a ki-bekapcsolás miatt jóval szennyezőbb is, mint ha folyamatosan termelnének.

Az ausztrál energiapiac-felügyeleti szerv (AEMO) Clean Technica által ismertetett megállapítása szerint részben a Powerpack-ekből összeállított energiatároló üzembe állításával gyakorlatilag szükségtelenné vált az elmúlt három évben érvényes 35 MW-nyi járulékos kapacitás-követelmény, amelyet az ellátásbiztonsági szempontok indokoltak.

Részben a kedvező tapasztalatok alapján Dél-Ausztrália és Victoria államokban újabb hálózati energiatároló rendszerek üzembe állításáról döntöttek, utóbbiban szintén a Tesla telepít 20 MW/34 MWh-s rendszert egy szélfarm-fejlesztéshez kapcsolódóan.

 

Forrás: Portfolio