Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Energiahivatal: folyamatosan bővül a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása

NRGreport | 2018.10.16. 10:26

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) beépített teljesítőképessége 2017 végére elérte a 241,4 megawattot, ami a 2016 végi teljesítőképességhez viszonyítva 46%-os növekedés – számol be a MEKH.

Az összes beépített teljesítmény 99,4%-át a napelemes háztartási méretű kiserőművek tették ki – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól szóló összefoglalójából.

A háztartási méretű kiserőművek darabszámának és beépített kapacitásának 2017. évi növekedése illeszkedik az előző évek trendjéhez, miszerint évről évre jelentős mértékű emelkedés figyelhető meg ezen a területen. 2017 végén összesen 29 685 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, ami az előző év végi 20 496 darabhoz képest 45%-os növekedést jelent. A háztartási méretű kiserőművek piacán belül összesen 29 593 db háztartási méretű napenergiát hasznosító kiserőmű létesült.

A háztartási méretű naperőművek számának növekedését az elmúlt években a napelemek bekerülési költségének rohamos csökkenése, a HMKE-kre vonatkozó szaldó elszámolás és pályázati úton hozzáférhető beruházási támogatások segítették.

A háztartási és a nem engedélyköteles kiserőművek bővülése a 2018-as első negyedéves adatok alapján továbbra is folytatódik, és várhatóan az előző évnél gyorsabb ütemű lesz a növekedés. Az első negyedévben a 2017. év azonos időszakához képest kétszer annyi HMKE létesült, kétszer akkora beépített teljesítménnyel. Az újonnan telepített HMKE-k az eddigi trendnek megfelelően mind napelemes rendszerek voltak.

Említésre méltó, hogy a 0,5 MW beépített teljesítőképesség alatti, nem háztartási méretű kiserőművek esetében is jelentős volt a növekedés, a húzóerőt itt ugyancsak a naperőművek jelentették. Ebben a méretkategóriában a csökkenő beruházási költségek mellett továbbra is a kötelező átvételi (KÁT) rendszerben nyújtott támogatás a bővülés motorja.

Az „Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól (2008-2017)” című dokumentum, valamint a 2017. évi negyedik negyedévben és a 2018. év első negyedévében újonnan a hálózatra csatlakozó HMKE-k adatait tartalmazó jelentések letölthetőek az alábbiak szerint:

Letölthető dokumentumok:

Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól (2008-2017)(PDF / 492 KB)
Összefoglaló a nem engedélyköteles – ezen belül a háztartási méretű – kiserőművek adatairól (2008-2017)(XLSX / 90,7 KB)

Jelentések a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről

Jelentés a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2017 Q4) (PDF / 456 KB)
Jelentés a negyedévente újonnan belépő háztartási méretű kiserőművekről (2018 Q1) (PDF / 439 KB)

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.