Fenntarthatóság

Zabálja a szén-dioxidot a légkörből egy új öngyógyító anyag

NRGreport | 2018.10.16. 08:49

Az MIT kutatói olyan új polimert hoztak létre, amely nemsokára forradalmasíthatja az építőipart – írja a Qubit: az anyag szén-dioxidot vesz fel a levegőből ahhoz, hogy javítsa és újraépítse magát, így egyfelől az üvegházhatású gázok elleni küzdelemben is hasznát vehetjük, másrészt mindeközben nehezen is megy tönkre. 

A szénalapú szintetikus anyaggal egyelőre még kísérleteznek: az egyetem közleménye szerint gazdaságosan felhasználható építőanyag válhat belőle, amelyet folyékony formában lehetne az építkezés helyszínére szállítani, ott a levegő és a napfény hatására megszilárdulna, mielőtt nekifogna építeni magát. Ha nem magát az anyagot használnák építkezéshez, önjavító bevonatot is gyárthatnának belőle.

Michael Strano, az MIT professzora szerint a fejlesztés áttörést jelent az anyagkutatásban, ugyanis ez az első olyan szintetikus anyag, amely a növényekhez hasonlóan képes hasznosítani a szén-dioxidot, ráadásul a létrehozásához sem szükségesek fosszilis erőforrások. 

Az anyagban mindemellett az a forradalmi, hogy Strano és társai spenótlevelekből kinyert kloroplasztiszokat használnak a fotoszintetizációhoz, ezeknek pedig drámaian sikerült megnövelniük az élettartamát, így valószínű, hogy a közeljövőben tényleg sikerül létrehozni belőlük az önépítő építőanyagot. A fejlesztés következő szakaszában nem biológiai eredetű katalizátorokat keresnek, ettől azt remélik, hogy az élettartam tovább bővíthető, így tényleg létre lehet majd hozni az önépítő csodaanyagot.

Már ideje volt

Az új építőanyag különösen annak fényében tűnik fontosnak, hogy az ENSZ klímajelentése szerint tényleg az utolsó pillanatban vagyunk, ahhoz pedig, hogy elkerüljük a globális felmelegedés katasztrofális következményeit, nagyon gyorsan át kell állítani a világgazdaságot egy fenntarthatóbb modellre – ebben is segíthet a csodaanyag, miután amellett, hogy gazdaságosan felhasználható, még a széndioxid-kibocsátás mérséklésében is segíthet.

A címlap fotó forrássa: Shutterstock

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.