NRGreport
Menü

Itt vannak a PannErgy legfrissebb számai

A PannErgy negyedévenként publikál zöld energia termelését és hasznosítását bemutató termelési jelentést, amelyben beszámol a geotermikus energia termelő rendszereinek állapotáról, működési és üzemeltetési tapasztalatairól, illetve a tárgyidőszakban elért zöldhőértékesítési adatairól - írja a Portfolio. 

A harmadik negyedév őszre eső szeptemberi hónapjában az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva magasabb átlaghőmérséklet volt tapasztalható, mely alacsonyabb hőigényt eredményezett a PannErgy minden hőtermelő helyszínén. Az ebből adódó hőbeadás elmaradást a júliusi hónapban elért magasabb győri hőpiaci részesedés javarészt ellensúlyozta, melynek következtében a negyedéves hőbeadás közel a bázisidőszakkal megegyezően alakult. 

Itt vannak a PannErgy legfrissebb számai

Forrás: PannErgy

A Miskolci Geotermikus Rendszer 2018. év harmadik negyedévében összesen 71 886 GJ hőenergiát értékesített, amely 9 %-kal kisebb, mint a 2017. év hasonló időszakában elért érték. A fűtési idényen kívüli rendszeres karbantartási munkákkal párhuzamosan szivattyúteljesítmény növelő munkálatokra is sor került, amelynek eredményeként a jelen fűtési szezonban mintegy 20 m3/h hozammal, közel 2%-kal (12 TJ/év) nő a rendszer hőátadása a megelőző fűtési idényhez képest. A MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. a 2018/19-es fűtési idény távfűtését szeptember 25-én szakaszosan elindította. A Magyar Közlöny 2018. évi 146. számában kihirdették a 2018. október 1-től érvényes, hatósági távhőtermelői hődíjakat. A megállapított értékesítői hődíj a Kuala Kft. és a Miskolci Geotermia Zrt. esetében 2 515 Ft/GJ, az eddig érvényes 2 382 Ft/GJ helyett. 

Itt vannak a PannErgy legfrissebb számai

Forrás: PannErgy

A Győri Geotermikus Rendszer 2018. harmadik negyedévében összesen 68 153 GJ hőenergiát értékesített, ami 9 %-kal magasabb a 2017. harmadik negyedévéhez képest. A Győri Koncessziós Projektben, a koncessziós kutatás időtervének megfelelően a tárgyalt időszakban a BON-PE-03 jelű fúrás lemélyítése befejeződött, a kutatás lezárásához szükséges befejező munkálatok, értékelések és elemzések végrehajtása folyamatban van. A három kút együttes üzeme esetén a várt hozam várhatóan megközelíti az 1 100 m3/h értéket. A pontos hozam adatok a fűtési idény folyamán, a huzamos működés során lesznek megállapíthatók. A megnövekedett kapacitásból származó´hőmennyiség többlettel a PannErgy a meglévő ügyfelei felé fog többlet zöldenergiát értékesíteni. Győrben a távfűtés közel 24 000 lakásban és egyéb intézményekben szeptember 27-én - a tavalyinál 6 nappal később - elindult. A Magyar Közlöny 2018. évi 146. számában kihirdették a 2018. október 1-től érvényes, hatósági távhőtermelői hődíjakat. A megállapított értékesítői hődíj az Arrabona Geotermia Kft. esetében 3 108 Ft/GJ, az eddig érvényes 2 939 Ft/GJ helyett. 

Itt vannak a PannErgy legfrissebb számai

Forrás: PannErgy

A Szentlőrinci Geotermikus Létesítmény hőértékesítése 12 %-kal elmarad a tavalyi hasonló időszak értékesítéséhez képest. A tárgyidőszakban 1 058 GJ-t értékesített a Társaság. A nyári karbantartás részeként augusztusban sort került a termelőkút szivattyújának cseréjére, amellyel csökkenteni lehetett a fajlagos energiafelhasználást, hatékonyabbá téve a geotermikus rendszer működését. Szentlőrincen a 2018/19-es fűtési idény szeptember 27-én elindult. A Magyar Közlöny 2018. évi 146. számában a 19./2018. (IX. 27.) ITM rendeletben kihirdette a 2018. október 1-től érvényes, hatósági távhőtermelői hődíjakat. A megállapított értékesítői hődíj a Szentlőrinci Geotermia Zrt. esetében 3 654 Ft/GJ, az eddig érvényes hődíjjal megegyezően. 

Itt vannak a PannErgy legfrissebb számai

Forrás: PannErgy

A Berekfürdői Geotermikus Metánhasznosító Létesítmény a tárgyidőszakban elért villamos energia értékesítése 481 152 kWh volt. A naptári időalapból számítva a gázmotorok rendelkezésre állása 92,6%-os volt. A tárgyidőszakban az értékesített hőmennyiség 345 GJ volt. 

Itt vannak a PannErgy legfrissebb számai

Forrás: PannErgy

Forrás: Portfolio