NRGreport
Menü

PannErgy: megvannak a bőnyi kút eredményei

Közleményben ismertette tegnap délután a PannErgy új bőnyi termelő kútjának végleges teszteredményeit. 

Sikeresen beépítették a PannErgy Koncessziós Kft.-nél a koncessziós beruházás keretében lemélyített BONPE-03 jelű kútjába a kútszivattyút 830 méter mélységbe, a kút győri geotermikus rendszerhez való csatlakoztatása befejeződött.

Az így kialakított, Magyarországon páratlan három-termelőkutas rendszer folyamatos éles üzemi körülmények közötti teszteredménye megszületett, a BON-PE-03 jelű kút szivattyús, míg a másik két termelőkút szabadkifolyású működtetése mellett.

Az eredmények azt mutatják, hogy a korábbi 1.100 m3 /órás megcélzott bővült összesített termálvíz kitermelő kapacitást energiamennyiség egyenértékesben a rendszer akként közelíti meg, hogy bár maximális hozama 1.065 m3 /órát ér el, a szekunder (AUDI és GyőrSzol felé menő) vezetéken mért hőmérséklete körülbelül 1 (egy) Celsius fokkal magasabb (az energiamennyiséggel egyenesen arányos, hőcserélőn átlagosan belépő és kilépő hőmérséklet különbsége (deltaT) így 2,1%-kal magasabb), így az átadható zöldhő mennyisége a várakozás 98,9 %-át teljesítheti.

A BON-PE-03 termelőkút szivattyús termelés melletti kapacitása eléri a 765 m3 /órát. Az eredmények kiértékelése alapján - időjárástól függően - a bővített rendszer várhatóan évente 840-850 TJ zöldhő átadására lesz képes a jelenlegi fogyasztói struktúrában, a vártnál kevesebb villamosenergia felhasználás mellett. 

Forrás: Portfolio