Vállalatok

Belgium példáján élőben nézhetjük, mi lenne, ha leállna a paksi atomerőmű

NRGreport | 2018.10.31. 11:41

Mi történik, ha egy európai országban váratlanul kiesik az energiafogyasztás 40 százalékának megfelelő atomerőművi termelés? Meglepő lehet, de a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt Belgium úgy kénytelen nekifutni a télnek, hogy ez a helyzet írja a g7.24.hu. Ez pedig majdnem olyan, mintha nálunk le kellene állítani a paksi atomerőmű összes blokkját, hiszen a hivatalos adatok szerint ez körülbelül a magyar fogyasztás 35 százalékának megfelelő kiesés lenne.

A két belgiumi atomerőműben összesen hét blokk van, de hat huzamosabb ideig állni fog, egy részük a szokásos karbantartási munkák miatt, más részük azért, mert a betonépítményeken olyan elváltozásokat fedeztek fel, amelyeket ki kell vizsgálni, és ha szükséges, akkor újra kell fedni.

A belga rendszerirányító mindent megtesz, hogy lekösse télre a megfelelő mennyiségű áram importját, de úgy tűnik, hogy ha hidegre fordul az idő, akkor ennek ellenére sem tudja teljes mértékben ellensúlyozni a hazai termelés visszaesését. Még úgy sem, hogy az ország gázerőműveit és dizelgenerátorait teljes gőzzel üzemeltetik, az ipari felhasználóknak pedig felajánlják, hogy kompenzációt fizetnek, ha mérséklik a fogyasztásukat.

Az áramhiányra nyolc lépcsőből álló intézkedési tervet dolgoztak ki, és érdekes módon a teher- és személyszállító vonatok legalább részleges leállítása már rögtön az első lépcsőben benne van. Az autópályák kivilágítását is hamar lekapcsolhatják, komolyabb ellátási gondok esetén pedig felfüggeszthetik az ipari fogyasztók kiszolgálását is.

A lakosságot már most arra kérik, hogy spóroljon az energiával, már csak azért is, mert az import megugrása miatt várhatóan az áram ára is jelentősen emelkedni fog. A két fő beszerzési forrás egyébként Németország és Franciaország lesz, ami furcsa módon azt jelenti, hogy a belga háztartások ellátása lényegében attól függ majd, hogy a két nagy szomszédnál milyen hideg lesz a tél.

Az előrejelzések szerint az év végét még viszonylag zökkenőmentesen fedezni lehet az importtal, de ha januárban és februárban is hideg lesz, akkor beszűkülhetnek a német-francia exportlehetőségek.

A rendszerirányító egyébként már külön mobilos applikációt fejlesztett a lakossági felhasználóknak, amelyen keresztül minden család hat napra előre láthatja, hogy a lakóhelyén várható-e korlátozás. Ha ugyanis nagyon szorul a hurok, három órás csúsztatott időszakokkal a háztartások kiszolgálását is felfüggeszthetik.

Belgiumban már 2003-ban döntöttek arról, hogy az atomerőműveket 2022-től folyamatosan leállítják, és gázerőművekkel, illetve megújuló forrásokkal váltják ki. Ehhez legalább 6-8 új gázerőmű építésére lenne szükség, de a Reuters korábbi elemzése szerint ezekbe egyelőre senki sem akar belevágni, mert nem látszik az a szabályozói környezet, amely biztosítaná a megfelelő megtérülést. A belga kormány támogatni szeretné az építéseket, de a konstrukciót még jóvá kell hagynia az Európai Uniónak. A mostani krízis kapcsán pedig egyre többen kérdőjelezik meg, hogy képes lesz-e Belgium felkészülni az atomenergia utáni korszakra.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.