NRGreport
Menü

Emelt középtávú célszámain a Mol

A Mol mintegy 10 százalékkal a 2,2-2,4 milliárd dolláros sávba emelte 2019-21-re kitűzött tiszta EBITDA célkitűzéseit. A növekedés a középtávon megnövelt upstream termelési célkitűzésnek, és a fogyasztói szolgáltatások növekvő hozzájárulásának köszönhető. Az ezt követő két évben (2022-23) pedig további EBITDA emelkedésére számítanak, ezekben az években az EBITDA várhatóan a 2,4-2,6 milliárd dolláros sávba emelkedhet, köszönhetően az olyan stratégiai befektetéseknek, mint például a már épülő poliol üzem - derül ki a társaság befektetői prezentációjából. 

A befektetői prezentáció legfontosabb üzenetei: 

→ A Mol-csoport mintegy 10 százalékkal, a 2,2-2,4 milliárd dolláros sávba emelte éves EBITDA célkitűzését a 2019-2021-es időszakra.

→ Az erőteljes cash flow termelés lehetővé teszi, hogy a társaság a következő öt évben folyamatosan növelje az egy részvényre jutó alaposztalék mértékét, hasonlóan az előző évekhez.

→ Az upstream (kutatás-termelés) üzletág megemelte termelési kitűzéseit és mintegy 350 millió hordónyi szénhidrogén készlet pótlását tervezi 2023-ra.

→ A downstream (finomítás-kereskedelmi) üzletágat érintő stratégiai átalakítási projekteknek köszönhetően a csoport EBITDA-ja 2022-2023-ra a 2,4-2,6 milliárd dolláros sávba emelkedhet.

→ A fogyasztói Szolgáltatások üzletág EBITDA-ja 2023-ra várhatóan meghaladja az 500 millió dollárt a hagyományos és alternatív üzemanyagkereslet növekedésének, illetve a fogyasztói termékek és mobilitási szolgáltatások fokozódó hozzájárulásának köszönhetően.

A Mol befektetői napot tart november 8-án Londonban, amelyen beszámol a 2030-as stratégia végrehajtásának eddigi eredményeiről, valamint frissíti eredményvárakozásait. Legutóbbi, 2018 harmadik negyedéves jelentése alapján a társaság jelentősen, az elemzői konszenzust meghaladóan tudta javítani eredményeit.

A befektetői prezentáció szerint a normalizált újrabeszerzési árakkal becsült "tiszta" EBITDA cél 2019-2021-re vonatkozóan 10%-al 2,2-2,4 milliárd dollárra került megemelésre köszönhetően a kutatás-termelés üzletág termelési potenciál növekedésének valamint a fogyasztói szolgáltatások szegmens kiemelkedő hozzájárulásának. A DS2022 program stratégiai projektek megvalósulásával a normalizált EBITDA 2022-2023-ban tovább emelkedhet és elérheti a 2,4-2,6 milliárd dollárt.

Az upstream üzletág megnövelte középtávú termelési célkitűzését és arra számít, hogy a jelenlegi portfolió 2023-ig naponta 100-110 ezer hordó egyenérték termelésére lesz képes. Az üzletág célja, hogy évente 500 millió dollár egyszerűsített szabad cash flow termelést érjen el az elkövetkező öt évben, 60 dollár/hordó olajár környezetet feltételezve. Az alapot ehhez az Irak Kurdisztáni Régiójában található Shaikan mező fejlesztési programja, az egyesült-királyságbeli portfolió termelésének hosszabb távon történő fenntartása, valamint a magyar és pakisztáni kitermelést érintő optimalizációs programok adják. Az üzletág célja továbbá 350 millió hordónyi szénhidrogén készlet pótlása annak érdekében, hogy az 500 millió hordós 2P készletcél elérhető legyen.

A downstream üzletág további folyamatos hatékonyságnövelése, illetve a 2030-as stratégia első ütemében megvalósítandó projektek a terv szerint 2022-23-ra számottevő mértékben fognak hozzájárulni az eredményekhez. A Mol profitálhat továbbá a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) új bunkerolaj szabályozásából, amely 2020-tól megtiltja a magas kéntartalmat. Mivel a Dunai és a Pozsonyi finomítók érdemben nem rendelkeznek fűtőolaj kihozatallal, a Mol finomítói marzsai növekedhetnek.

A fogyasztói szolgáltatások üzletág EBITDA-ja 2023-ra várhatóan meghaladja az 500 millió dollárt a hagyományos és alternatív üzemanyagkereslet növekedésének, illetve a fogyasztói termékek és mobilitási szolgáltatások fokozódó hozzájárulásának köszönhetően. A Mol a Fresh Cornerek számát 2021-ig 1250-re növeli, azaz megduplázza. A Mol Limo flottája pedig teljesen elektromos lesz és 600 gépjárműre bővülhet Budapesten, valamint a szolgáltatás a régióban további 2-3 új városban is elérhetővé válhat. 

Emelt középtávú célszámain a Mol

Forrás: Portfolio