Vállalatok

Trükkös megoldással privatizálhatták az orosz olajóriást

NRGreport | 2018.11.14. 06:30

Titokban valójában orosz állami banki forrásból finanszírozhatták a Rosznyefty szintén állami tulajdonú olajvállalat részleges privatizálását – értesült a Reuters nyomán a Portfolio. 

A Rosznyefty orosz állami olajóriásban még 2016-ban szerzett 19,5 százalékos részesedést a katari szuverén alap és a Glencore, Moszkva pedig nagy sikerként, és annak bizonyítékaként tálalta az ügyletet, hogy az ország a szankciók ellenére továbbra is nyitott és vonzó maradt a külföldi befektetők és befektetések számára. Az alku 10,2 milliárd euró (11,57 milliárd dollár) bevételt hozott Oroszországnak, ami az energiaárak esése és a nyugati szankciók időszakában igencsak jól jöhetett az államkasszának.

Csaknem két évvel a tranzakció bejelentését követően azonban a Reuters több forrásból úgy értesült, az akvizíciót jelentős részben az orosz állami tulajdonú VTB bank maga finanszírozta. A források számításaira hivatkozva a hírügynökség azt írja, az oroszok mintegy 6 milliárd dollár hitelt biztosítottak a katari vagyonalap számára a tranzakció finanszírozására.

A VTB tagadta, hogy kölcsönt adott volna vagy hogy ezt tervezné a Qatar Investment Authority (QIA) számára az akvizícióval összefüggésben. Az orosz központi bank adatai alapján azonban a VTB három éves, 434 milliárd rubeles (6,7 milliárd dollár) hitelkeretet biztosított meg nem nevezett külföldi ügyfeleknek, és összesen 350 milliárd rubel központi banki forráshoz jutott hitelek formájában. A VTB november 8-án publikált pénzügyi eredményei arról tanúsodnak, hogy a harmadik negyedév során a tíz legnagyobb ügyfél számára kihelyezett hitelek állománya 403 milliárd rubellel (mintegy 6 milliárd dollár) emelkedett.

Az értesüléseket a Kreml, a VTB, az orosz központi bank és a QIA sem kommentálta, a Rosznyefty pedig szintén nem reagált a hírügynökség megkeresésére.

  NRGreport
Címkék
#Kreml   #Oroszország   #privatizáció   #QIA   #Rosznyeft   #VTB bank  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.