NRGreport
Menü

Összeomlott a gázár - 15 éve nem láttunk ilyet

Az elmúlt 15 év legnagyobb zuhanását szenvedte el a földgáz határidős árfolyama múlt csütörtökön az amerikai tőzsdén, több mint 16 százalékot esett. Hatalmas mozgások voltak az elmúlt napokban a földgázpiacon, egy nappal korábban 18 százalékot szárnyalt, a hideg téllel és a szűkös készletekkel kapcsolatos spekulációk közepette - írja a Portfolio.

A múlt csütörtöki kereskedésben több mint 16 százalékot zuhant a földgáz decemberi határidős árfolyama a Nymex-en, ami 2003 februárja óta nem látott mértékű napi esés. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy nappal korábban pedig 14 éve nem látott, 18 százalékos emelkedést mutatott az árfolyam, azon spekulációkra, miszerint hideg tél jöhet az Egyesült Államokban, az amerikai készletek pedig szűkösek.

Az Energia Információs Ügynökség csütörtökön publikált adatai szerint a belföldi készletek 39 milliárd köbméterrel emelkedtek a november 9-cel zárult héten, ami nagyjából megfelelt az elemzői várakozásoknak. A földgáz árfolyamát mégis lejjebb ütötték az adatok közzétételét követően.

A tárolt készletek alacsony szinten lesznek a tél folyamán, ezért a szokottnál nagyobb volatilitás várható - jósolja a Schneider Electric Global Research tradere. Ha hidegebbre fordul az időjárás, akkor potenciálisan emelkedhet az árfolyam, ha pedig enyhül, az az árfolyam esését vonhatja maga után. 

Összeomlott a gázár - 15 éve nem láttunk ilyet

Forrás: Portfolio