NRGreport
Menü

Több áramot termeltünk és használtunk fel tavaly

Az előző évhez viszonyítva Magyarország bruttó hazai villamosenergia-termelés 2,62 százalékkal nőtt – a nagyerőművek termelése 2,31 százalékkal, a kiserőműveké 4,34 százalékkal –, míg a teljes bruttó villamos energia felhasználása 2,21 százalékkal növekedett 2017-ben - számol be a Világgazdaság.

Kilencedik alkalommal jelenik meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. közös kiadványa a nemzetközi és a magyar villamosenergia-rendszerről.

Az adatokból kiderül, hogy 2017-ben a bruttó hazai villamosenergia-termelés mellett a felhasználás és a rendszerterhelési csúcs is megdőlt – írja az MEKH.

Az előző évhez viszonyítva Magyarország bruttó hazai villamosenergia-termelése 31 753 GWh-ról 32 584 GWh-ra, vagyis 2,62 százalékkal nőtt – a nagyerőművek termelése 2,31 százalékkal, a kiserőműveké 4,34 százalékkal –, míg a teljes bruttó villamos energia felhasználása 2,21 százalékkal növekedett 2017-ben. 6780 MW-tal a rendszerterhelés eddigi csúcsa is megdőlt 2017 januárjában.

Fotó: MEKH

Az engedélyköteles erőművek adatai alapján a villamosenergia-rendszer beépített teljesítőképessége 2017. december 31-re a bázishoz képest mintegy 0,48 százalékkal , 8617 MW-ra emelkedett, zömében az új napelemegységek hatására.

Összességében elmondható, hogy az év végére az engedélyköteles és a nem engedélyköteles fotovoltaikus beépített teljesítőképesség megközelítette a 350 MW-os értéket, amely 37,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből a háztartási méretű fotovoltaikus termelők beépített teljesítőképessége mintegy 240 MW volt. További érdekesség, hogy a teljes bruttó villamosenergiafelhasználásból az import részarány minimális mértékkel, 0,3 százalékponttal 28,6 százalékra csökkent az előző évhez képest – írja a a hivatal.

Az országos energiafelhasználási mutatók mellett a kiadvány kitér többek között az erőművek főbb termelési adataira is, ahogy a villamosenergia-fogyasztás gazdasági ágankénti bontása, illetve az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői is nyomon követhetők. Ahogy a korábbi kiadványok esetében, a statisztikai adatok és diagramok ezúttal is elérhetők a Hivatal és a MAVIR ZRt. honlapján.