Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Minden szomszédjától áramimportra szorult Magyarország

NRGreport | 2018.11.27. 06:50

Októberben bizonyos napokon Magyarország minden szomszédjától áramimportra szorult az ellátás biztosítása érdekében. A havi importszaldó is nőtt a hazai termelés részben nem tervezett kiesése miatt. 

Az előző hónapban továbbra is magas volt a villamos energia másnapi piaci ára Magyarországon – áll a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb villamos energia piacmonitoring riportjában

Minden szomszédjától áramimportra szorult Magyarország

A hazai termelés alacsonyabb volt a tavaly októberi szintnél, jelentős volt a nemtervezett kiesések mértéke. A hónap végén a Paksi Atomerőmű nem tervezett és a Dunamenti G3 együttes kiesése mérsékelte a rendelkezésre álló termelési kapacitások nagyságát. Október 20-tól kieső paksi blokk, október 24-től kieső Dunamenti Erőmű G3-as blokk nem okoztak jelentősebb szabályozási teljesítmény igénybevételt. (A régióban máshol is hasonló jelenségeket lehetett megfigyelni: míg október elején Csehországban, október végén Szlovákiában és Magyarországon volt hosszabb nukleáris kiesés.) 

Minden szomszédjától áramimportra szorult Magyarország

A termelés részben nem tervezett csökkenése miatt az importszaldó megemelkedett, a tavalyi 24-ről 27 százalékra. A hónap folyamán voltak olyan napok is, amikor Magyarország minden szomszédjától áramimportra szorult az ellátás biztosítása érdekében, vagyis minden határmetszéken nettó importőrök voltunk. 

Minden szomszédjától áramimportra szorult Magyarország

A riportból mindemellett az is kiderül, hogy októberben Magyarországon a magas CO2 és gáz árak miatt csak a magasabb hatékonyságú földgáztüzelésű erőművek működtetése volt jövedelmező. A szabályozási költségek előző hónaphoz képest nőttek, 16 %-kal haladják meg a tavaly októberi szintet. A magyar és a román másnapi ár a határkeresztező kapacitások csökkenésének időszakában és a magas román szélerőművi termeléssel jellemezhető napokon elszakadt egymástól, ezekben az időszakokban a magyar ár jelentősen meghaladta a románt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.