Vállalatok

Berágtak az oroszok Venezuelára

NRGreport | 2018.11.28. 14:19

Venezuelában panaszkodott az orosz hitelek fejében vállalt olajszállítmányok késése miatt Igor Szecsin, az orosz állami Rosznyefty vezetője. Szecsin személyesen Nicolas Maduro venezuelai elnöknek fejezte ki aggályait a venezuelai olajszállítmányok elmaradása miatt a Reuters forrásai miatt, ami világos jele a válság sújtotta dél-amerikai ország és a fő hitelezője közötti feszültségnek. 

Az elmúlt néhány évben Moszkva vált Venezuela egyik utolsó hitelezőjévé. A hírügynökség számításai szerint az orosz kormány és a Rosznyefty 2006 óta legalább 17 milliárd dollár értékben nyújtott hitelt és egyéb támogatásokat a dél-amerikai államnak. A törlesztést a venezuelai állami PDVSA olajvállalat zömmel olajszállítmányok formájában vállalta, azonban a krónikus tőkehiánnyal küzdő helyi iparág a jelek szerint képtelen ütemezetten teljesíteni kötelezettségeit.

A Rosznyefty feje a PDVSA vezetőivel és Maduróval is tárgyalt az előző héten, és kifejezte rosszallását a határidőre nem teljesülő szállítmányok miatt. A Reuters által megszólaltatott forrás szerint Szecsin azt is nehezményezte, hogy míg Venezuela teljesíti a Kínával szembeni kötelezettségeit, ugyanakkor az Oroszországgal szemben vállaltaknak nem tesz eleget.

Kína még Oroszországnál is nagyobb hitelezője Venezuelának, amely több mint 50 milliárd dollárral finanszírozhatta meg különféle csatornákon az országot, amelyet annak nagyrészt szintén olajban kell törlesztenie. A PDVSA január és augusztus között mintegy napi 463 500 hordó olajat szállíthatott Kínába, vállalása 60 százalékát, míg Oroszország felé körülbelül napi 176 680 hordó export teljesült ugyanebben az időszakban, ami mindössze 40 százalékos megfelelést jelent.

A venezuelai olajtermelés tavaly 37 százalékkal napi 1,17 millió hordóra esett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) másodlagos közlésen alapuló adatai szerint. Az ágazat így gyakorlatilag nem képes teljesíteni az Oroszország felé vállalt napi 380 ezer hordós exportot, és napjainkra több millió hordós csúszásba került augusztus óta.

  NRGreport
Címkék
#Kína   #olaj   #Oroszország   #PDSVA   #Rosznyeft   #Venezuela  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.