Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

ERT Ipari Bizalmi Index: óvatosabb üzleti kilátások a gazdasági bizonytalanságok közepette

NRGreport | 2018.11.28. 16:03

Az ERT Ipari Bizalmi Indexe (ICI)1 csökkent a 6 hónappal ezelőtti időszakhoz képest, ugyanakkor továbbra is a pozitív tartományban mozog, még a Brexit és a nemzetközi kereskedelemben tapasztalható bizonytalanságok mellett is. Az ICI az általános üzleti kilátásokat méri fel az Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) közel 50 elnöki és vezérigazgatói pozícióban lévő tagja körében. A felmérésben részt vett az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója is.

Összehasonlítva a 2018 májusában mért adatokkal, a felmérésben résztvevők várakozásai vállalkozásaik a következő 6 hónapban elért eredményeit illetően neutrálisabbá váltak az értékesítési, befektetési és foglalkoztatási kilátások kapcsán egyaránt. A tendencia mind az európai, mind az Európán kívüli területek esetében fennáll. Ugyanakkor az adatok mindegyik paraméter esetében pozitívak maradtak, ami egy stabilizációs trendre utal. A mérőszámok továbbá erősebb fejlődési elvárást mutatnak az Európán kívüli piacok esetében, mint azon belül.

 

Összességében 50 vezető európai ipari vállalati elnök és vezérigazgató töltötte ki az október 22. és november 16. között végzett felmérést.

A felmérést az Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) végezte el.

A 2018 őszi felmérés teljes eredménye itt érhető el. (angol nyelven)

A ZEW által készített részletes elemzés itt érhető el. (angol nyelven)


​1ERT ICI érték: az üzleti vezetők által megadott eredmények súlyozott összege. Nagyon pozitív (+10) / pozitív (+5) / semleges (0) / negatív (-5) / nagyon negatív (-10). Maximum érték = minden üzleti vezető nagyon pozitív +10; minimum érték = minden üzleti vezető nagyon negatív -10. 

  NRGreport
Címkék
#bizalmi index   #ERT   #Hernádi Zsolt   #ICI   #Mol   #ZEW  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.