Fenntarthatóság

Zöldre vált a maglódi Korzó ételudvara

NRGreport | 2018.11.28. 08:22

A maglódi Korzó éttermeiből teljesen eltűnnek az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközök, helyüket 100%-ban növényi alapanyagból készülő, ipari körülmények között lebomló PLA anyagú poharak, tányérok és evőeszközök veszik át.

A műanyagszennyezés napjaink egyik legjelentősebb környezeti kihívása, ezért az élhetőbb jövő megteremtéséhez közös érdekünk, hogy új, környezetbarát alternatívákat találjunk. Jól szemlélteti mindezt a maglódi Korzó ételudvarának példája, ahol ezidáig nagyjából 28000 darab tányért, 46000 darab evőeszközt és 13700 darab elviteles dobozt használtak fel havonta. A Korzót üzemeltető Ceetrus Hungary Kft. sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a környezettudatosság jegyében Magyarországon az elsők között vezeti be a PLA-technológiát, így mostantól egyszer használatos műanyag poharak, tányérok és evőeszközök helyett 100%-ban lebomló PLA anyagúakból fogyaszthatók el az ételek.

Forrás: Ceetrus Hungary Kft

A PLA (politejsav) modern technológiával, növényi alapanyagból, kukoricarostból készülő bioplasztik, ami speciális komposztgépekkel akár 24 óra, ipari komposztálás esetén pedig garantáltan 6 hét alatt lebomlik, szemben az egyszer használatos műanyag eszközökkel, melyek lebomlásához több, mint 500 év is szükséges lehet. A PLA termékek természetes alapanyaguknak köszönhetően már gyártásuk során sem terhelik meg túlzottan környezetünket: előállításuk során 79%-kal kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mint egyszer használatos műanyag társaikénál.

Forrás: Ceetrus Hungary Kft

A Ceetrus Hungary Kft.-t a No Plastic.Fantastic. kezdeményezése inspirálta arra, hogy bevezesse ezt az innovatív technológiát, és közelebb hozza a fogyasztókhoz a bioplasztik termékeket. Béres Anikó, a Ceetrus Hungary CSR managere kiemelte a rendezvényen, hogy a cég hisz abban, hogy az élhetőbb jövő létrehozásában fontos szerepet kell vállalnia nemcsak minden egyénnek, hanem a nagy cégeknek is. „Szeretnénk minden területen példát mutatni, hogy egy fenntartható, élhetőbb és tisztább jövőt teremtsünk”- hangsúlyozta a manager, aki elmondta azt is, hogy Maglód teszthelyszín, ahol megpróbálnak egy pénzügyileg is fenntartható stratégiát kidolgozni az új technológia alkalmazására, hogy a későbbiekben minél szélesebb körben elterjedhessenek a környezetbarát megoldások.

Vad-Horváth Zoltán, a No Plastic.Fantastic-kezdeményezés társalapítója és a Magyar Street Food Egyesület elnöke úgy fogalmazott: „Nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk a Ceetrus Hungary-vel. Célunk, hogy a Korzó példamutató legyen a vendéglátóegységek számára, és más vállalatokat is ösztönözzünk így a környezettudatos megoldások használatára.”

Tausz Péter, a No Plastic.Fantastic-kezdeményezés társalapítója és a Doremi Today ügyvezetője elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy olyan környezetbarát megoldásokat nyújtsunk a vendéglátóhelyek és a fesztiválok számára, amik 100%-ban komposztálhatók.” Tausz Péter hangsúlyozta azt is, hogy bár a hagyományos műanyageszközök jelenleg olcsóbbak, a műanyagmentesség valójában hosszútávon kifizetődő értékalapú döntés, hiszen közös érdekünk, hogy élhetőbb jövőt teremtsünk magunknak és gyermekeinknek.

A zöld rendezvényen részt vett Tabányi Pál, Maglód polgármestere is, aki megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy Maglód elsőként adhat helyet ennek a kezdeményezésnek, külön kiemelve azt, hogy a Korzó helyszíne szimbolikus, hiszen egy rekultivált hulladéklerakó helyén épült fel. „Remélem, hamarosan a városi önkormányzatnál is alkalmazhatjuk ezeket a környezetbarát eszközöket” – hangsúlyozta a polgármester.

Az esemény egyik különlegessége volt a Korzón felállított karácsonyfa, amit környezettudatos, PLA-evőeszközökkel díszítettek, ezzel is felhívva a vásárlók figyelmét a zöld megoldások előnyben részesítésére. Till Attila, az esemény moderátora a rendezvényen elmondta: „A műanyagszennyezés csökkentésében jelentős szerepe van az egyéni felelősségnek, ezért tudatosan törekednünk kell arra, hogy minél kevesebb hulladékot képezzünk.” A műsorvezető kiemelte, hogy szokásainkon akár egy perc alatt tudunk változtatni, de már azzal is sokat teszünk környezetünkért, ha műanyag zacskó helyett vászonszatyorral indulunk el bevásárolni, vagy saját utazóbögrénkbe kérjük kávénkat az elviteles pohár helyett.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.