Fenntarthatóság

Nagy lépésre készül a napenergia terjedése miatt az állami közműcég

NRGreport | 2018.12.06. 07:02

 

Akkumulátoros energiatároló egységeket telepít a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramhálózati Kft. Kecelen és Zsombón. 

A Nemzeti Közművek Zsombón és Kecelen kisfeszültségű hálózatra csatlakozó energiatárolókat, valamint Óföldeák külterületén egy középfeszültségű hálózatra csatlakozó rendszert telepít a közeljövőben. Utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, a projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a telepítéssel, amelyet kiértékelési és tesztelési szakasz követ.

Az új energiatárolók üzembe helyezésének a legfőbb célja a hálózati feszültség megengedett tartományon belül tartása, valamint az energia csúcsidőszaki betárolása és csúcson kívüli kitárolása, illetve az egyes fázisok között keletkező nagy feszültség eltérések kiegyenlítése, az úgynevezett fázis kompenzáció.

Az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük lesz a háztartási és hálózati napelemes energiatermelés kezelésében. Az energiatárolók működésével például a napelemes rendszerek generálta nagyobb feszültségszint esetén töltjük, alacsonyabb feszültségszint esetén pedig kisütjük az akkumulátorokat – idézi a cég közleménye Alkér Zoltánt, a Nemzeti Közművek infrastruktúra vezérigazgató-helyettesét. 

Nagy lépésre készül a napenergia terjedése miatt az állami közműcég

NKM

Az NKM előtt idén augusztusban adták át az Alteo csoport akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítményét, és az Elmű-ÉMÁSZ is hasonló projektet indított, amely Magyarországon elsőként kapta meg az úgynevezett tárolói összevont engedélyt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH).

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.