Vállalatok

Nem törődnek bele az osztrákok a magyar gázdöntésbe

NRGreport | 2018.12.06. 08:17

Újabb fordulat jöhet a bolgár-román-magyar-osztrák gázvezeték (BRUA) ügyében, az OMV Petrom ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően Magyarország felől közvetlenül érkezzen jelentősebb mennyiségű földgáz a vezetéken át Ausztriába. Korábban a magyar és a román fél váratlanul úgy módosította a terveket, hogy az eredeti elképzelésekkel szemben a gáz Ausztriába nem közvetlenül Magyarország felől jutna el, így a tervezetthez képest kevesebb gáz érkezne nyugati szomszédunkba. 

A fekete-tengeri gáztermelést végző romániai olajvállalat nem a bolgár-román-magyar-szlovák-osztrák útvonalat, hanem a bolgár-román-magyar-osztrák szállítási útvonalat preferálja – értesült az orosz Interfax hírügynökség. 

Az OMV Petrom érdeklődésének hatására pedig az európai energiaregulátorok együttműködési ügynöksége (ACER) várhatóan hamarosan arra kérheti a magyar átviteli rendszerirányítót, az FGSZ-t, hogy tartson új kapacitásaukciót a magyar-osztrák interkonnektorra.

Miután az osztrák E-Control és a magyar MEKH felügyeleti szervezetek nem tudtak megállapodni a két ország gázpiacait összekötő mosonmagyaróvári interkonnektor járulékos kapacitáscélját illetően, az ACER novemberben gyakorlatilag átvette az ügyet. Az ügynökség értesítette az érdekelt harmadik feleket, hogy 2019. január 18-ig tehetik meg észrevételeiket a projekt tárgyában. Az ACER 2019 április 9-ig hoz döntést az ügyben.

Az ügy előménye, hogy a magyar átviteli rendszerirányító, az FGSZ Földgázszállító Zrt. még 2017 nyarán bejelentette, nem tart a földgázszállító vezetékek összekötését célzó, úgynevezett open season kapacitás értékesítési eljárást a vezeték teljes román-magyar-osztrák szakaszára, hanem csak a magyar-román összeköttetésre. Az open season eljárás keretében az érdeklődők még a tényleges beruházás megkezdése előtt megvásárolhatják a szállítóvezeték kapacitás használati jogát. Az FGSZ annak idején azzal indokolta a román fél által is elfogadott lépést, hogy a vezeték egyetlen gazdaságilag életképes része a létező román-magyar interkonnektor. 

Mindez azt jelentené, hogy a gáz Ausztriába már nem feltétlen, vagy nem közvetlenül Magyarország felől jutna el, ami vélhetően mennyiségben is csökkenést jelentene az eredeti tervekhez képest.

Az FGSZ szerint a gázt, illetve annak egy részét Magyarország Szlovákia, Ukrajna, Szerbia vagy Horvátország felé exportálhatja tovább, Ausztriába pedig praktikusan Szlovákia felől érkezhetne az energiahordozó.

A román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz idén nyáron kezdte meg a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését. A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podisortól a bánsági Temesrékásig (Recas). A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179, millió eurót) költségeit az Európai Unió fedezi. A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az ötven kilométernyire lévő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig. Eddigre a magyar-román gázvezeték kapacitását évi 4,4 milliárd köbméterre bővítik.

  NRGreport
Címkék
#ACER   #BRUA   #E-Control   #FGSZ   #földgáz   #MEKH   #OMV Petrom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.