Vállalatok

Olajválsággal fenyeget a líbiai konfliktus

NRGreport | 2018.12.12. 06:55

Olajválsággal néz szembe Líbia, miután az ország legnagyobb olajmezőjét elfoglalta egy helybeliekből és a mező biztonsági őreiből álló csoport. A korábbi hírekkel szemben a Sarara mező termelését egyelőre nem állították le, de ennek továbbra is nagy az esélye, esetleges bekövetkezése pedig összességében közel napi 400 ezer hordós termeléskiesést és napi 32,5 millió dolláros veszteséget jelentene a líbai gazdaságnak. 

Rendkívüli állapotot, vis maiort hirdetett a líbiai állami National Oil Corporation (NOC)a Sarara olajmezőről származó export tekintetében hétfőn. Közleményük szerint továbbra is valós veszélyt jelent a termelés leállítása, amely összességében közel napi 400 ezer hordós termeléskiesést és napi 32,5 millió dolláros veszteséget jelentene a líbiai gazdaságnak. Korábban ellentmondásos hírek láttak napvilágot: míg a Reuters azt írta helyi olajmérnökökre hivatkozva, hogy a mező termelését már vasárnap leállították, a NOC az S&P Global Platts által idézett közleménye szerint a mező termelésben maradt.

A törzsi fegyveresek szombaton rohanták le az olajmezőt, miután a NOC állítása szerint a kőolaj-létesítményt védő gárdisták a helyi lakosság támogatásával megnyitották előttük a kapukat. A törzsi harcosok ezzel azt az októberben tett fenyegetésüket váltották valóra, hogy megállítják a kitermelést, amennyiben a hatóságok nem fokozzák az elszegényedett régiónak szánt fejlesztési támogatásokat. Nem engedjük a Sarara olajmező újranyitását, amíg az ENSZ nem közvetít az ügyben – jelentette ki Mohamed Maigál, a magát a Fezzán Haragja Mozgalomnak nevező törzsi fegyveresek szóvivője vasárnap este. A mozgalom álláspontja szerint a déli Fezzán régiót évtizedek óta elhanyagolták, és azt követelik, hogy a helyben kitermelt olajból származó bevételeket helyi fejlesztési projektekre fordítsák.

A mező elfoglalására azután került sor, hogy a szokatlan időjárás okozta áradások miatt Líbia mind a négy, az exportot bonyolító olajterminálját le kellett zárni. Az ország olajtermelése jelenleg napi 900 ezer hordó körül alakul, ami 300 ezer hordóval marad el a novemberi átlagtól. Bár az exportterminálokat megnyitották, az olajmező elfoglalása miatt egyelőre messze van a célul kitűzött, háború előtti napi 1,6 millió hordós kitermelési szint elérése. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele együttműködő olajtermelő országok által az előző héten kötött megállapodás értelmében januártól összességében napi 800 ezer + 400 ezer hordóval fogják vissza az olajtermelést, az ebben való részvétel alól azonban Líbia ismét felmentést kapott, mivel termelése még amúgy is messze elmarad a korábbi szinttől.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, több rivális frakció is verseng az ország ellenőrzéséért. A líbiaiak gyakran öntik ki a magas infláció és az infrastruktúra hiánya miatt érzett haragjukat a NOC-ra, amelyet egyfajta "fejőstehénnek" látnak az olaj- és földgázeladásokból származó több milliárd dolláros éves bevétele miatt.

Az olajárak kedden reggel stagnálnak, illetve enyhén gyengülnek. 

Olajválsággal fenyeget a líbiai konfliktus

 

Olajválsággal fenyeget a líbiai konfliktus

  NRGreport
Címkék
#Líbia   #olaj   #olajtermelés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.