NRGreport
Menü

Nagyot esett az OPEC olajkitermelése

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) decemberi olajtermelése csaknem két éve a legnagyobb mértékben csökkent, elsősorban a szaúdi termelés visszafogása miatt. A WTI típusú kőolaj árfolyama jelenleg 0,2%-os emelkedést mutat. 

A Reuters hírügynökség tengeri szállítmányozók és olajpiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján az valószínűsíthető, hogy az OPEC decemberi termelése 2017 januárja óta a legnagyobb mértékben, napi 460 ezer hordóval, napi 32,68 millió hordóra zsugorodott.

A decemberi termeléscsökkenés döntő részben annak hatására következet be, hogy a szervezet legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia a múlt hónapban egymaga napi 400 ezer hordóval fogta vissza a termelését.

Az OPEC és az azon kívüli szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoport december elején arról döntött, hogy az októberi termelést alapul véve, január 1-től együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza kitermelését fél évig az olajpiac és az árak stabilitása érdekében.

Az OPEC napi 800 ezer hordóval, a szervezeten kívüliek pedig napi 400 ezer hordóval fogják vissza a termelésüket, ezen belül Oroszország napi 228 ezer hordó termeléscsökkentésre tett ígéretet.
 

Forrás: Portfolio