NRGreport
Menü

Őrült tempóban hódítja meg a nap- és szélenergia Nyugat-Európát

Új csúcsra, 40 százalék fölé emelkedett 2018-ban a megújuló energiaforrások aránya Németország villamos energia termelésében. Az Egyesült Királyságban pedig a tavalyi év harmadik negyede hozott újabb rekordot. 

A szél-, nap és vízenergia, illetve biomassza alapon termelt áram mennyisége tavaly Németországban elérte a 219 terawattórát, ami a teljes nettó termelés 40,3 százalékát teszi ki a Fraunhofer Institute ISE adatai szerint. 2017-ben a megújulók 38,2 százalékos részarányt értek el. A megújulók előretörésével párhuzamosan a fosszilis alapú termelés visszaesett, így a gáz, fekete és barna szén szerepe is jelentősen csökkent a németországi áramtermelésben.

A növekedés ugyan impozánsnak tűnik, azonban a jelenlegi trend alapján Németország a 2030-as - egyébként rendkívül ambiciózus - megújuló energiás céljait sem fogja teljesíteni. A német kormány hivatalos célja, hogy 2030-ra a megújuló energiaforrások arányát 65 százalékra emelje a villamosenergia-termelésben. (Az eredeti terv szerint Németország az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal mérsékelte volna szén-dioxid-emisszióját 2020-ig, ez azonban csak valamikor a 2020-as évek elején, tehát pár évvel az eredeti határidőt követően realizálódhat.)

A legnagyobb megújuló áramforrást 2018-ban a szélenergia biztosította Németországban, ehhez fűződik a teljes megújulós áramtermelés több mint fele, 111 terawattóra. Ez már nincs messze a német árammix első számú energiaforrásától, a barna széntől, amelyből mintegy 131 terawattórát termeltek tavaly.
 


Megugrott a brit napenergia-termelés 
Közben az Egyesült Királyságban is új megújuló energia rekord született: 2018 harmadik negyedévében a teljes brit áramtermelés közel harmada, 33,1 százaléka a megújuló forrásokból származott. Ez új rekordnak számít az országban, ahol így már a második egymást követő negyedévben dőlt meg a korábbi megújuló áramtermelési csúcs (a második negyedben 31,7 százalékos eredmény született). A 2018 július-agusztus-szeptemberi időszak során összesen 11 százalékkal nőtt a nap- és szélenergia termelés 2017 harmadik negyedévéhez képest, míg csak a napenergiát tekintve ennél is jelentősebb mértékű, 26 százalékos volt a növekedés.

Forrás: Portfolio