NRGreport
Menü

Satuféket nyomott az amerikai olajipar

Lendületesen emelkednek az olajárak hétfőn délelőtt, miután jelentősen lassult az egyesült államokbeli palaolaj iparág bővülése 2018 végén - derült ki a Federal Reserve Bank of Dallas kutatásából. Ugyanakkor a Goldman és a SocGen egyaránt jelentősen mérsékelte 2019-es olajár-prognózisait. 

A felmérés szerint üzleti aktivitási index a harmadik negyedbeli 43,3 pontról 2,3 pontra zuhant a negyedik negyedben a texasi energiacégek körében, vagyis a mutató már éppen hogy csak a pozitív tartományban áll. Bár a kitermelési részindexek továbbra is viszonylag magasan állnak - az olajtermelési 34,8-ról 29,1 pontra, a gáztermelési 35,5 pontról 24,8 pontra csökkent - , ugyanakkor az új kutak létrehozását jelző fúrási aktivitási index drámai mértékben, 43 pontról 1,6 pontra zuhant az előző év utolsó negyedére. Az aktivitás nagyrészt az olajárak októberben kezdődött zuhanásának következtében csökkent.

Az olajárak hétfőn délelőtt 10 óra körül közel 2 százalékkal emelkednek. A Brent spot árfolyama így ismét 58 dollár felett jár. 

Satuféket nyomott az amerikai olajipar


A WTI azonnali jegyzése ugyanakkor 49 dollár felett alakul. 

Satuféket nyomott az amerikai olajipar


Az emelkedést továbbra is támogatják az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború megoldását szolgáló tárgyalásokhoz fűzött várakozások. Hétfőn újabb egyeztetési kör kezdődik Pekingben a két ország között. Mindemellett az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) és több más olajország kitermeléscsökkentési intézkedése is felfelé hat az árfolyamokra, amelynek értelmében összességében napi 1,2 millió hordóval fogják vissza a termelést. Bár az alku elvileg csak januártól érvényes, az OPEC termelése már decemberben napi 460 ezer hordóval csökkent a Reuters felmérése szerint.

Mindennek hatására az olajpiaci szereplő 2019 első félévében az árfolyamok emelkedését várják, a második félévben azonban ismét nyomás alá kerülhetnek az árak a prognózisok szerint. A Goldman Sachs új előrejelzésében 70 dollárról 62,50 dollárra módosította le a 2019-es Brent árfolyam-várakozását. A WTI idei átlagos árfolyama a bank szerint 55,50 dollár lesz, míg előző előrejelzésében még 64,50 dolláros árfolyamot prognosztizált. A SocGen ugyanakkor szintén jelentősen, 9-9 dollárral visszavágta az idei évre vonatkozó prognózisait, a Brent esetében 64,25, a WTI esetében 57,25 dolláros átlagos árfolyamot valószínűsítve.

Forrás: Portfolio