NRGreport
Menü

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

A magyar átviteli rendszerirányító (Mavir) egyelőre nem hitelesített bruttó adatai szerint kedden kora délután a rendszerterhelés rövid időre 6900 MW fölé emelkedett, amely a valaha mért legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon. 

A most megdöntött régi csúcs 6869 megawatt volt, ezt december 19-én regisztrálta a rendszerirányító, az ezt megelőző legmagasabb érték december 14-én volt, amikor 6854 megawatt volt a terhelés. Míg akkor a Mavir szerint az év végi hajrá, a hideg időjárás és az ünnepi díszkivilágítás voltak a rekord fő okai, addig az új csúcs már egyértelműen az alacsony külső hőmérséklettel hozható összefüggésbe. 

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

Mavir 
Nagyobb, interaktív ábráért katt!

Az idei télen kedden mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet Magyarországon, hajnalban Vásárosnaményban mínusz 18,6 Celsius-fokig hűlt le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. Az idei téli hidegrekord ugyanakkor többéves visszatekintésben nem számat igazán rendkívülinek, két évvel ezelőtt Tésán mínusz 28,1 fok volt január 8-án. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden országosan mínusz 6 és plusz 3 fok között alakul. A következő napokban előfordulhatnak mínusz 10 fok körüli minimumok, így elvileg nem kizárt, hogy újabb áramfogyasztási rekordok születhetnek, de aztán fokozatosan enyhül a hideg az OMSZ szerint.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt-nek 1955 óta vannak rendszerterhelési adatai.

Forrás: Portfolio