NRGreport
Menü

Nem sikerült határidőre benyújtani a magyar energia- és klímatervet

Hét EU-tagállam, köztük Magyarország is elmulasztotta benyújtani a Nemzeti energia- és klímaterv (NEKT) első változatát az Európai Bizottságnak - értesült az Euractiv

A Nemzeti energia- és klímatervek rendeltetése az, hogy megmutassák, milyen módon teljesíthetik az egyes országok az Európai Unió 2030-as célkitűzéseit. Ezek 1990-hez képest az üvegházgáz-kibocsátás 40 százalékos csökkentését, illetve 32 százalékos megújulóenergia-részarányt irányoznak elő.

A tagországoknak 2018. december 31-ig kellett (volna) benyújtaniuk a terv első változatát, a második, véglegesnek tekinthető terveket pedig 2019 végéig kell beadniuk az Európai Bizottság számára. 

Az Euractiv beszámolója szerint azonban hét ország, Bulgária, Csehország, Ciprus, Görögország, Magyarország, Luxemburg és Spanyolország elmulasztotta a megadott határidőig beadni "házi feladatát".

Az előzetes terveiket benyújtó országok sem feltétlen vannak túl a nehezén, ugyanis a portál értesülései szerint a dokumentumok sok esetben nélkülözik a szükséges információkat. Így például a német és osztrák tervek esetében is ez lehet a helyzet, amelyek a média szerint állítólag legfeljebb csak ideiglenesen felelhetnek meg, és maguk a kormány által felkért szakértők is kritizálták azokat.

A Bizottság a terv szerint júniusig fogalmazza meg ajánlásait a benyújtott tervezetek kapcsán.

Forrás: Portfolio