Vállalatok

Nagyvállalati áldozatot szedett az éghajlatváltozás

NRGreport | 2019.01.16. 12:22

Napok óta beszéltek róla, de egy felügyeleti beadvány nyomán már biztosra vehető, hogy a kaliforniai erdőtüzek miatt január végéig csődvédelembe menekül az állam egyik jelentős közszolgáltató vállalata, a Pacific Gas and Electric Company (PG&E) – olvasható a G7.24.hu honlapján.

A New York Times szerint az értékpapír-piaci felügyeletnek eljuttatott dokumentumban az szerepel, hogy a csődvédelem az egyetlen mód a társaság pénzügyi stabilitásának helyreállítására és a szolgáltatás fenntartására.

A tőzsdén jegyzett közszolgáltató helyzete a 2017-18-as, rekordméretű erdőtüzek miatt rendült meg. A kaliforniai törvények szerint, ha bebizonyosodik, hogy a PG&E hálózatából indult ki egy tűz, akkor a szeretteiket és/vagy értékeiket elveszítő károsultak akkor is kártérítést követelhetnek a cégtől, ha az az előírásoknak megfelelően üzemeltette a rendszerét. Azaz hiába végezte el a szükséges karbantartásokat, ha egy leszakadt vezetéke miatt kapott lángra az erdő, akkor fizetnie kell.

Márpedig hatalmas összegekről van szó. A 2017-es és a tavalyi erdőtüzek miatt összesen 30 milliárd dolláros kötelezettsége keletkezhet a cégnek, amely meghaladja a biztosítási keretének és az eszközeinek az értékét. Ennek megfelelően a társaság tőzsdei árfolyama már a tüzek tavaly novemberi kezdete óta mélyrepülésben van.

A cégvezetés a tavaly novemberi hatalmas erdőtűz óta dolgozik a túlélést szolgáló terveken. Ilyen lenne a földgázrészleg eladása, illetve lobbizott annak a törvénytervezetnek az elfogadásáért, amely megengedné, hogy a kártérítési kötelezettségeket áthárítsa a fogyasztókra. Egyelőre azonban nem fogadták el ezt a jogszabályt.

A nagy 2017-es és 2018-as tüzek okát még nem határozták meg, de tavalyelőtt volt néhány olyan kisebb tűz, amelynél már hivatalosan bebizonyosodott a PG&E felelőssége. Az is rossz jel, hogy a cég beszámolt egy berendezésének hibájáról pont ott és akkor, ahol és amikor a tavalyi tűz elkezdődött.

A céget sokan már azért is kritizálták, amiért nem kapcsolta le az áramszolgáltatást azokon a helyeken és időben, amikor az extrém szárazság erős széllel párosult. Ez ugyanis különösen kedvez a tüzek létrejöttének, ha például egy kidőlő fa leszakít egy vezetéket. Az sem vet jó fényt a vállalatra, hogy megoldatlan biztonsági problémák okoztak 2010-ben egy halálos gázvezeték-robbanást a hálózatában.

A bíróságok előtt minden bizonnyal kiderül, mennyiben felelős a vállalat a történtekért, az viszont egyértelmű, hogy a klímaváltozás kedvez az erdőtüzeknek. Az utóbbi évtized nagyobb részében aszály volt Kaliforniában, a száraz időszakok hosszabbakká és szélsőségesebbekké váltak, így az államra mindig is jellemző erdőtüzek sokkal nagyobb területre terjedtek ki, mint korábban. Azaz túlzás nélkül mondható, hogy a PG&E, Kalifornia legnagyobb magántulajdonú közszolgáltatója részben a klímaváltozás miatt ment csődbe.

  NRGreport
Címkék
#csőd   #erdőtűz   #Kalifornia   #klímaváltozás   #PGE  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.