NRGreport
Menü

Biztosított az ország földgázellátása

A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége január 15-én 2,7 milliárd m3 volt. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

Az enyhe időjárásnak köszönhetően tavaly októberben és novemberben az átlagos országos földgázfelhasználás alacsonyabb volt, mint az előző évek azonos időszakában, az év utolsó hónapjában azonban megnőtt a kitárolt földgáz mennyisége. December 16. és 21. között – az alacsony napi középhőmérséklet következtében – emelkedett az országos felhasználás: a december 19-i csúcsnapon a 65 millió m3-t is meghaladta. Ennek eredményeként a 2018. decemberi napi átlagfogyasztás közel 7%-kal volt magasabb az előző évinél (2017 decemberében 44,262 millió m3; 2018 decemberében 47,273 millió m3), a hónap utolsó napjaiban azonban az átlagfogyasztás visszaesett.

Forrás: MEKH

Az energiaszolgáltatóktól kapott információk alapján a Hivatal már korábban megállapította, hogy az ország 2018/2019. évi téli földgáz- és villamosenergia-ellátása biztosított. A hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége január 15-én 2,7 milliárd m3 volt. 

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

A tárolói készletszint alakulása hónapról hónapra nyomon követhető a MEKH honlapján, a MEKH-grafikonok rovatban.

Forrás: MEKH