Vállalatok

Drágul az áram Romániában, pedig az állam szabályozza

NRGreport | 2019.01.23. 06:58

Az új árszabályozással kiszorítja a szuszt a romániai energiaszolgáltatókból a bukaresti kormány, a korlátozások bevezetése ellenére drágulni fog az elektromos energia.

A román kormány decemberben, előzetes konzultáció nélkül sürgősségi rendelettel határozott arról, hogy maximalizálni fogja a gáz és a villamos energia árát, illetve hogy minimum tízszeresére emelik az energiapiaci szereplők üzleti forgalmára kivetett adót. Most megjelent a rendelettervezet arról, mit jelent ez konkrétan – derül ki a Maszol cikkéből.

A módszertan nem tartalmaz konkrét árat a villamos-energia esetében, csupán annyit ír elő, hogy az országos energiaügyi hatóság (ANRE) szabályozott áron fogja biztosítani a lakosság számára ezt az energiát. Ezzel gyakorlatilag búcsút intenek az árliberalizációnak.

Eközben a befektetések elmaradása és az áramimport miatt nő az elektromos áram ára. Ezért a villamosenergia-forgalmazók tavaly augusztus óta nagy veszteséget halmoztak fel. Az ANRE nem módosította a 2018 közepétől érvényben lévő fogyasztói árakat, ezért a cégek veszteségesen forgalmazták az áramot a végső forgalmazók. Ennek kompenzálására jövőre nőhet az áram ára.

A tízszeres adó azt fogja jelenteni, hogy az energiapiaci szereplők az eddigi 0,1-0,2 százalék helyett a földgázban és elektromos energiában utazó vállalatok forgalmuk két százalékát fizetik be az államnak. Az adó alapja a 2018-as forgalom, majd 2019 lezárultával elszámolják a különbözetet. A Maszol úgy tudja, van olyan energiacég, amely megváltozott piaci feltételek miatt kivonulását tervezi Romániából.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.