NRGreport
Menü

Olyan kutat fúrt a PannErgy, ami új szintre emelheti a geotermikus energiát Magyarországon

2019-ben lesz igazán érezhető a győri kapacitás bővítésének hatása a PannErgy számára, amely ugyan számos kihívással szembesült az új termelő kút kialakítása során, de egyúttal jelentős olyan tudásra, innovációra és kutatási eredményre is szert tett, amelyek a jövőbeni projektek fejlesztésénél és a meglévő projektek működtetésénél komoly értékként jelentkezhet. A 2018-as intenzív beruházási időszak után 2019-ban a kialakult kapacitások működtetésének stabilizálása, a működés hatékonyságának növelése és a műszaki működés biztonságának további növelése a cél az organikus eredménybővülés mellett - mondta el Gyimóthy Dénes, a társaság megbízott vezérigazgatója a Portfolio-nak. 

Az interjú néhány érdekesebb pontja: 

→ A PannErgy számára összességében sikeres év volt 2018, de a napi átlagos hőmérséklet-eloszlás a geotermikus hőtermelés és értékesítés szempontjából nem volt kedvező, mert a szokásosnál több ideális tartományon kívül eső átlagos napi környezeti hőmérséklet értékkel szembesült a társaság.

→ A győri projekt bővítése, illetve a harmadik - a korábbiaknál mélyebb és nagyobb átmérőjű - termelő kút megfúrása a tavalyi év egyik legizgalmasabb fejleménye a társaság számára. A kapacitásbővítés hatása 2019-ben lesz majd igazán érezhető.

→ A PannErgy mindegyik geotermikus projektje esetében jelentős szabad kapacitásokkal rendelkezik; jókora potenciállal bír például a használt, de még jelentős energiát tartalmazó folyadék mezőgazdasági hasznosíthatósága.

→ A 2018-as intenzív beruházási időszak után 2019-ben a kialakult kapacitások működtetésének stabilizálása, a működés hatékonyságának növelése és a műszaki működés biztonságának további növelése a cél az organikus eredménybővülés mellett.

→ A fűtési időszakon kívüli jelentős hőkapacitások hasznosításának egyik lehetséges módja a meglévő vagy új nagyfogyasztók bekapcsolása, akik ebben az időszakban is tudják a hőenergiát hasznosítani például szárításra vagy akár abszorpciós technológiai vagy térhűtésre.

Milyen évet zárt a PannErgy, hogyan értékeli az elmúlt időszakot a társaság szempontjából?

Gyimóthy Dénes: Annak ellenére, hogy a PannErgy csapatára az jellemző, hogy a szilveszteri koccintás után már csak az Újévre koncentrál és az óesztendőt szinte el is felejti, mégis egy nagyon izgalmas évről tudunk beszámolni, ami elsősorban a győri létesítményünk bővítésére vezethető vissza.

Habár a geotermiában páratlannak mondható tapasztalatokat gyűjtöttünk eddigi projektjeink során, mégis a győri beruházás megannyi kihívással volt tarkított. A győri harmadik termelő kút megfúrása az első koncessziós, 2 500 méter mélységet meghaladó fúrási projektünk, ami egy olyan kutatási, fejlesztési és kútkiképzési projektcsomagot takar, mely során az eddigieknél sokkal bonyolultabb és komplexebb jogi, gazdaságossági és mindenekelőtt műszaki kihívásokkal szembesültünk. Ez a kút a korábbiaknál mélyebb, nagyobb átmérőjű és lemélyítéséhez valamint végleges kialakításához megannyi új technológiát, eljárást és speciális anyagot kellett alkalmazni. Az, hogy végül sikerrel jártunk, nem csak abban fog jelentkezni, hogy Győrben nagyobb kapacitással és biztonsággal tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket, hanem azt is, hogy megannyi olyan tudásra, innovációra és kutatási eredményre tettünk szert, ami a jövőbeni projektek fejlesztésénél és a meglévő projektek minél hosszabb élettartamú hatékony működtetésénél komoly értékként fog jelentkezni.

A 2018-as hőbeadásunk sajnos a terveinknél és a megelőző évnél szerényebbre sikerült, elsősorban az optimálistól eltérő környezeti hőmérsékletek alakulása miatt. Ezzel együtt összességében nagyon sikeresnek gondoljuk az óesztendőt és egy újabb bizonyítéknak arra, hogy a geotermia fenntartható és működőképes energetikai alternatívája a környezetszennyező konvencionális energiaforrásoknak. Ennek az ügynek a PannErgy 2018-ban is büszke zászlóshajója volt.

Hogyan befolyásolta az időjárás tevékenységüket és eredményességüket?

Olyan kutat fúrt a PannErgy, ami új szintre emelheti a geotermikus energiát Magyarországon2018 napi átlagos hőmérséklet-eloszlása nem volt kedvező, mert a szokásosnál több ideális tartományon kívül eső átlagos napi környezeti hőmérséklet értékkel szembesültünk. A geotermia számára a 2-8 Celsius-fok közötti napi külső átlaghőmérséklet biztosítja a legnagyobb energia betáplálási potenciált. Természetesen, amikor a környezeti hőmérséklet ennél a tartománynál magasabb, akkor a fűtés iránti szükséglet csökkenése korlátozza a hőbeadást. A nagyon meleg időjárás mellett a nagy hidegek és az erős, hideg napokon belüli erős hőmérsékletingadozás sem kedvez a geotermikus forrású hőértékesítésnek. A nagy hidegek elsőre kedvezőnek tűnhetnek egy fűtéssel foglalkozó energiatermelő számára, azonban a geotermia sajátosságai megcáfolják ezt.

A PannErgy ügyfélköre legnagyobb részt városi távhőszolgáltatókból áll, ők veszik át a megtermelt hőenergia közel háromnegyed részét. A távhőrendszerekbe táplált geotermikus energiával fűtött folyadék maximális hőmérséklete javarészt földtani adottság, így érthető módon nem emelhető. Az átadott hőenergia energetikailag az átadási hőmérséklet és a visszatérő hőmérséklet különbözetéből adódó hőmérsékletkülönbség értékével egyenesen arányos. Ez a hőmérsékletkülönbség a környezeti hőmérséklet csökkenésével, különösen a fagypont és a negatív tartományok átlépésénél jelentősen lecsökken. Ennek oka, hogy a városi távhőszolgáltatók hidegebb időjárás esetén az előremenő hőmérsékletüket kénytelenek növelni, hogy a távhőhálózat legtávolabbi pontján levő fogyasztókhoz is megfelelő hőmérsékletű távhő érkezzen, de sajnálatos módon ezáltal a geotermikus rendszer visszatérő hőmérséklete is megemelkedik. A geotermia az előremenő hőmérséklet növelésével nem tud "lépést tartani", viszont a teljes rendszer megemelkedett hőmérséklettartománya miatt a visszatérő hőmérséklete emelkedni fog - így az átadott hőmérsékletkülönbség beszűkül.

A teljes interjút a Portfolio oldalán olvashatják!

Kedvező hatások és céláremelés

A társaság által értékesített hőmennyiség 2018-ban 9,3%-kal marad el a bázisidőszaktól, azonban a hatékonyabb üzemvitel és az október 1-től érvényes magasabb hatósági értékesítési árak kedvezően hatottak az eredményességre. Ennek köszönhetően a 2018-as EBITDA értéke az előzetes számítások szerint a 2017-es eredmény szintjén alakult - derült ki a PannErgy előző héten publikált termelési jelentéséből.

A jelentés közzétételét követően az OTP Research a korábbi 1072 forintról 1090 forintra emelte a PannErgy-részvényre vonatkozó tizenkét havi célárfolyamot, elsősorban a nettó adósság csökkenésével és a részvény-visszavásárlási program hatásával indokolva a lépést. A társaság a 2018. április 27-i közgyűlési határozattal összhangban folytatja a sajátrészvény-vásárlást. A vásárlásokat december 28-án kezdte el a társaság, a program kerete legfeljebb 1 milliárd forint. A vásárlási ár a mindenkori tőzsdei kereskedési ajánlatok szerinti aktuális piaci árral azonos, de a közgyűlési határozat értelmében részvényenként nem haladhatja meg az 950 forintot. A program 2019. április 27-ig tart.

A PannErgy-részvény árfolyama az elmúlt évben összességében stagnált, az elmúlt hónapban, december végétől viszont mintegy 25 százalékkal 800 forint körüli szintre erősödött. 

Olyan kutat fúrt a PannErgy, ami új szintre emelheti a geotermikus energiát Magyarországon

Forrás: Portfolio