Vállalatok

A külföldi tőzsdére lépés lehetőségét vizsgálják az Alteónál

Major András | 2019.02.01. 11:04

Elsősorban a részvénypiacon mutatkozik potenciál a tőkepiaci építkezésre az Alteo számára, de a társaságnak a kötvénypiacon is vannak tervei. 2019-ben alapvetően még a magyar tőkepiacon szeretnének mozogni, ugyanakkor a vállalatnál vizsgálják a külföldi tőzsdére lépés lehetőségét is – fogalmazott a Portfoliónak ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, aki azt is elmondta, a részvénypiacon az egyik fő céljuk az, hogy a kisbefektetők is észrevegyék, érdemes Alteo-részvényt venni. 

Portfolio: Az Alteo életében 2018 több mérföldkőnek is tekinthető fejleményt hozott. Hogyan áll a társaság tervei megvalósításával, hogyan értékeli a mögöttünk hagyott évet ebből a szempontból?

Ifj. Chikán Attila: Nagyon pozitívan értékelem az eredményeket. Azt ígértük, hogy 2018 végéig befektetjük azt a pénzt, amit a 2016-os részvénykibocsátással, illetve az előző tőkebevonási etap során hoztunk be a cégbe, valamint amit nem fizetünk ki osztalékban – és ennek eleget is tettünk. A terveink tehát teljesültek, és ezt az utat szeretnénk folytatni, úgy érezzük, hogy lendületben vagyunk. A tavalyi év során jelentős és előremutató üzleteket sikerült kötnünk. Az év elején történt meg a Zugló-Therm 100 százalékos megvásárlása, amivel egy rendkívül fontos portfólióelem került az Alteo birtokába; megszerzése stratégiánknak azon elemét is támogatja, miszerint a megújuló energiaforrások mellett a földgáz területén is nagyon komolyan szeretnénk előrehaladni.

Egy többelemű k+f projektet is elindítottunk, amelynek leglátványosabb eleme az augusztus végén átadott, szeptembertől üzemelő energiatárolós projekt. Szerénytelenség nélkül állítható, hogy egy közép-európai jelentőségű projektről van szó, hiszen felépült az első olyan létesítmény, amely a villamosenergia-rendszer primer szabályozásában tárolóként részt tud venni. A tapasztalatok kedvezőek: az energiatároló jól muzsikál, jelentősen hozzájárulva a primer szabályozáshoz. Az úttörő beruházás idő- és költségkereten belül valósult meg, amiért óriási dícséret illeti a feladatokban részt vállaló munkatársakat is. Meg kell azonban említeni, hogy rendkívül nagy munka volt: 13 vállalat 10 országból dolgozott a projekten, amely olyan megoldásokat tartalmaz, amire még a világszerte 1200 tárolót telepített partnerünk is azt mondta, hogy ilyet még ő sem látott. Nem a technológia miatt különleges, hiszen gyakorlatilag egy lítiumionos akkumulátorról beszélünk, hanem a mérete és a rendszerhez való kapcsolódásának módja miatt. A tároló fel és le irányban egyaránt tud szabályozni 50 milliszekundum alatt, ami hihetetlenül gyors, 12 megawatt sávban. A teljes projekt 2019 közepén fog lezárulni, akkor pedig elindulhat a következő hasonló projektünk.

A külföldi tőzsdére lépés lehetőségét vizsgálják az AlteónálA beruházás illeszkedik a társaság megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos stratégiájába is, az energiatárolók ugyanis stabilizálják a villamosenergia-rendszert, ezért ennek köszönhetően például több időjárásfüggő megújulót lehet telepíteni. Napenergia-termelő kapacitásból 20 megawattot szeretnénk a portfóliónkban látni, ebből 6 megawattot már birtokolunk, az idei, folyamatban lévő fejlesztések révén pedig további 14 megawattal bővülhet majd a kapacitás. A nap a jövő egyik meghatározó és fenntartható energiatermelési módja, ez ma már nyilvánvaló, ráadásul egy naperőmű megvalósítási kockázata kezelhetőbbnek tűnik más energetikai beruházásokhoz képest. A projektek huszonöt éven át stabilan termelik az EBITDA-t; kiszámíthatóságuk, működésük, üzemeltetésük, karbantartásuk alapján egyfajta örökjáradék jellegük van.

Milyen mérleg vonható az Alteo tőkepiaci tevékenységével kapcsolatban, és milyen további terveik vannak e téren?

A tőkepiaci építkezés terén az Alteo számára elsősorban a részvénypiacon mutatkozik potenciál, ugyanis úgy véljük, a kötvénypiac már elérhető számunkra, bár ettől függetlenül utóbbival is vannak még terveink. Az intézményi befektetőket ismerjük, bíznak bennünk, a visszajelzések pozitívak. Ezt a jó kapcsolatot fenn kell tartani és lehetőség szerint tovább kell fejleszteni, de véges számú intézmény van, ezt a számot pedig nem fogom tudni úgy növelni, mint ahogyan remélhetőleg a kisbefektetők számát. Az intézményi befektetővel szemben a lakossági befektető jellemzően "trédelget", vagyis gyakrabban vesz és ad el, és erre nagy a szükség a likviditás növeléséhez. Erős közkézhányad nélkül azonban valójában nem is lehet igazán tőkepiacot építeni, ebben pedig előre kell lépnünk.

A 2016-os részvénykibocsátás óta egyébként óriásikat léptünk előre. Elégedett vagyok, hiszen tavaly szeptemberben bekerültünk a Budapesti Értéktőzsde legmagasabb, Prémium kategóriájába, ami kimondott cél volt a tavalyi évben. De itt nem állunk meg, pár év múlva szeretném a BUX-indexben látni az Alteo-részvényt. Ehhez azonban még hosszú út vezet, számos lépésre szükség van még, hogy elérjük ezt a célt, ilyen például a közkézhányad növelése is.

Számos további vetülete is van ennek a feladatnak, nem biztos például, hogy csak Magyarországon kell építkeznünk. Nem véletlen, hogy szeretnénk a nemzetközi színtéren is ismertté válni – ez nem csak az energetikában bír jelentőséggel, hanem a tőkepiacokon is.

Azt is el kell mondanom, hogy nagyon komoly támogatást észlelek az Alteo körül – ez szintén segíti a tőkepiacon történő építkezést. Nem csak az intézményi befektetők részéről érzem a bizalmat, de a BÉT is támogat, és az MNB-vel is nagyon konstruktív a kapcsolatunk.

Milyen befektetési stratégiát követ az Alteo?

A menedzsmentnek az a szigorú álláspontja, hogy mindig a core business van az első helyen. Vagyis a növekedési terveinket kell megfinanszírozni, nem pedig a tőkepiaci tervekhez keresünk valamit, amibe befektethetünk. Az működik, hogy van egy stratégiám, azt végrehajtom, abból van egy növekedésem, és azt valahogy meg kell finanszírozni. Amikor látom, hogy mekkora finanszírozásra van szükségem, akkor tudom eldönteni, hogy a rendelkezésemre álló instrumentumokból melyiket fogom igénybe venni, és hogy ezt hogyan optimalizálhatom.

A tőkepiaci lépésekről szóló döntésnek természetesen az ár az egyik fő szempontja, a másik az elérhetősége. A részvénykibocsátásnak van egy reális tartománya: bizonyos tétel alatt nem érdemes, mert a fix költség miatt drága lenne. A harmadik szempont a legfontosabb, ez pedig a cég működési biztonsága. Ennek értelmében az eladósodottság alakulása mellett az ütemezésre és összehangolásra is nagyon oda kell figyelni: fontos, hogy a különböző projektek cashtermelő képessége és a különböző instrumentumok lejárata vagy az abból fakadó kötelezettségek megfelelően legyenek időzítve. Ezek a szempontok alapvetően meghatározzák, hogy mikor mit bocsátunk ki, így amikor kötvénykibocsátásról döntünk, akkor már tudjuk, hogy mikor lesz a következő részvénykibocsátás és vice versa.

A teljes interjút a Portfolio oldalán olvashatja.

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.