Fenntarthatóság

Pont azokat az autókat veszik, amik a legnagyobb problémát okozzák

NRGreport | 2019.02.04. 14:36

Minden környezetvédelmi kampány ellenére is évről évre egyre nagyobb és erősebb autókat vásárolnak a németek. 

Egyre erősebb autó kell a németeknek

A Duisburg-Essen Egyetem autóipari kutatóintézete, a CAR-Institut tanulmánya szerint tavaly 153,4 lóerő volt a Németországban forgalomba helyezett új autók átlagos teljesítménye, 1,8 lóerővel, 1,2 százalékkal magasabb az előző évinél. Ezen belül is a dízelmotoros autók átlagos teljesítménye meghaladta a benzinesekét. A dízelek átlagos teljesítménye 168 lóerő volt, a benzineseké pedig 146 lóerő.

A dízeles autók részaránya tavaly harminc százalék körül ingadozott a forgalomba helyezett új autók között, míg a dízelbotrány kitörése előtt még ötven százalék körül volt ez az érték.

Ferdinand Dudenhöffer, a CAR-Institut igazgatója szerint a nagy motorteljesítményt előtérbe helyező vásárló preferenciákat nem befolyásolná a sebességkorlátozás kiterjedtebb bevezetése sem Németországban. Példaként Svájcot hozza fel a tanulmány, ahol szigorú sebességkorlátozás van életben, tavaly mégis 170 lóerő volt a forgalomba helyezett új autók átlagos teljesítménye. A német autóiparnak nem kell tartania a sebességkorlátozás bevezetésétől – szögezte le Ferdinand Dudenhöffer.

Nagyon nagy baj ez a gyártóknak

Az Európai Bizottság és Tanács által korábban elfogadott rendelet értelmében az autógyártóknak 2021-re átlagosan 95 gramm/kilométerre kell mérsékelniük a flottaszintű szén-dioxid-kibocsátásukat. A JATO Dynamics által tavaly közzétett statisztikákból viszont világosan kiderült, hogy az európai vásárlók dízelundora és az SUV szegmens népszerűsége miatt a legtöbb autógyártó esetében nemhogy csökkent volna a flottaszintű szén-dioxid-kibocsátás, hanem még emelkedett is 2017-ben.

A CAR-Institut most megjelent tanulmánya alapján pedig nem sok jóra számíthatnak az autógyártók, hiszen ez megerősíti azt, amit eddig is tudtunk: a korábbi trendek töretlenek. A vásárlók elfordultak a dízelautóktól, az SUV szegmens modelljei viszont nagyon népszerűek. Ez viszont komoly probléma, hiszen azok a szereplők, amelyek nem lesznek képesek határidőre teljesíteni az előírásokat, komoly büntetésekre számíthatnak. Erről egyébként részletesen alábbi cikkünkben írtunk:

Az éremnek persze van egy másik oldala is, jellemzően az erősebb és nagyobb SUV-modellek azok, amiken a legnagyobb árbevételt és profitot tudják realizálni az autógyártók egyelőre.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.