NRGreport
Menü

Hivatalos: Lengyelország elvágja az orosz köldökzsinórt

Nincs tovább, az aktuális orosz-lengyel gázkereskedelmi megállapodás lejártakor Varsó ledugózza és beszünteti a gazpromos kapcsolatokat. Nem vesznek többé orosz gázt.

The News közlése szerint immár hivatalos, hogy Lengyelország elköszön az orosz gáztól. Piotr Naimski, a stratégiai energiainfrastruktúra kormányzati államtitkára ,561.html (aki korábban volt gazdasági miniszter-helyettes is), a Lengyel Rádió IAR hírügynökség bejelentése szerint arról beszélt, hogy 2022 végéig az ország lezárja az orosz gázkapcsolatait.

Formailag annyi történik, hogy Lengyelország a Gazprommal kötött hosszú távú szerződése lejárta után nem fogja meghosszabbítani a kontaktust. Ehelyett, mint Naimski fogalmazott: "új lehetőségek jelennek meg" az ország számára. Ezen elsősorban a Lengyelországot Dánián át Norvégiával összekötő Balti gázvezetéket (Baltic Pipe) értette. A gázcső a lengyel gázellátás diverzifikálásának egyik sarokköve, a lengyel csatlakozási munkálatok jövőre kezdődnek, de 2022. október 1-ig be is fejeződnek.

Mint azt a Napi.hu a napokban közreadott, az egész európai gázszállítási rendszer átalakulásáról, de főként a várható magyar problémákról szóló nagy gázpiaci körképében megírta: a balti vezetéket éppen az orosz szerződés lejártával egyidőben helyezik majd üzembe. A Baltic Pipe éves szállítási kapacitása 10 milliárd köbméteres lesz.

Az oroszokkal való fájdalommentes szakításhoz Lengyelországnak más betáplálásra is szüksége van. Tavaly szeptemberben a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató két megállapodást is aláírt cseppfolyós gáz (lng) vásárlásáról. A két amerikai szállító, a Venture Global Calcasieu Pass és a Venture Global Plaquemines LNG arra szerződött, hogy 20 éven keresztül, évi egy-egy millió tonna lng-t visz a lengyel Swinoujscie kikötői terminalhoz, lefejttésre. Pior Wozniak, a PGNiG elnöke ennek kapcsán kiemelte: az amerikai lng több mint ötödével olcsóbb lesz az orosz gáznál.

Naimski most mindezt azzal egészítette ki, hogy az Egyesült Államok mellett Katarból érkezik majd Lengyelországba további jelentős mennyiségű cseppfolyós gáz.

Forrás: Napi.hu