Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Nemzetközi energiaárak: javított helyezésén Magyarország

NRGreport | 2019.02.06. 16:13

Javítva helyezésén az európai uniós tagállamok rangsorában Magyarország a második, ahol a legkevesebbet kell fizetni az áramért, és továbbra is hazánkban a legolcsóbb a földgáz – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, januári nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Az év első hónapjának energiaárait összevető felmérés szerint Budapesten a lakossági fogyasztók földgáz átlagára 3,18 eurócent volt kilowattóránként, a lakossági fogyasztók villamos energia átlagára pedig 11,64 eurócent/kWh. Ez utóbbi esetben az európai uniós tagállamok közül csak Szófiában volt olcsóbb az áram.

Az elmúlt hónapban a földgáz a svéd fővárosban, Stockholmban volt a legdrágább, több mint 7,7-szer került többe, mint Budapesten. A legnagyobb mértékben, 6%-kal Bécsben csökkent a földgáz ára, a legnagyobb arányú áremelkedés (14%) Vilniusban történt.

A villamosenergia átlagára euróban számolva – az árcsökkenés ellenére – még mindig Koppenhágában a legmagasabb. A januári villamosenergia-piacon a legjelentősebb változás Varsóban, illetve Amszterdamban és Vilniusban következett be, míg előbbi esetében 6%-kal csökkent, addig a Holland és a Litván fővárosban 15%-kal emelkedett az áram költsége.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az osztrák hatóság (E-Control) megbízásából egy független finn cég hasonlítja össze minden hónapban a földgáz- és villamosenergia-árakat. A MEKH célja a nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálattal, hogy azonos módszertani alapok szerint gyűjtött, azonos tartalmú és összetételű, nemzetközi végfelhasználói ár-összehasonlítás készüljön.

A januári eredmények elérhetőek:

Letölthető dokumentum/Download Document:
MEKH nemzetközi árösszehasonlítás 2019. január
Household Energy Price Index for Europe: January 2019

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.