Vállalatok

Óriási aranybánya lapul a szigeten, amely a világ legújabb országa lehet

NRGreport | 2019.02.14. 15:03

Felélénkült az érdeklődés a valaha a világ egyik legnagyobb arany- és rézbányájának számító, de 1989 óta nem működő lelőhely iránt, amely Bougainville szigetén található. Eközben a jelenleg Pápua Új-Guineához tartozó sziget a függetlenségről döntő népszavazásra készül. A tét hatalmas, a kibányászható arany és réz együttes értéke ugyanis a jelenlegi piaci árakon 58 milliárd dollár (16,2 ezer milliárd forint, a magyar GDP 40 százaléka). Körülbelül 56-44 százalékos az értékbeli megoszlása a réz javára, mennyiségben 19,3 millió uncia aranyról és 5,3 millió tonna rézről van szó.

A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigeten 1972-től kezdve nagy mennyiségben termelték ki az aranyat és a rezet, de a helyiekben erős ellenszenvet keltett a külszíni fejtéssel járó természetpusztítás, a vendégmunkások beáramlása és az, hogy a bánya hasznának nagy részét elvonta a pápua kormány. A kezdeti szórványos összecsapások polgárháborúvá fajultak, amelyben 15-20 ezer ember vesztette életét.

A harcok miatt a bánya is bezárt 1989-ben, és azóta sem nyitott újra.

Ettől függetlenül a korábbi üzemeltető cég, a sydney-i tőzsdén jegyzett Bougainville Copper Ltd. (BCL) nem mondott le arról a jogáról, hogy valamikor újranyissa a bányát, ez azonban most veszélybe került. A 2001 óta autonóm sziget kormánya ugyanis úgy változtatná meg a helyi szabályokat, hogy a bányászati jogok egy másik céget illessenek meg – írja a Bloomberg a BCL tőzsdei közzétételére hivatkozva.

A sziget kormánya tavaly januárban elutasította a BCL ideiglenes feltárási kérelmének meghosszabbítását. Arra hivatkozott, hogy a vállalat korábbi tevékenysége vezetett a zavargásokhoz, így ha visszatérne a területre, az veszélyeztetné a békét a függetlenségi népszavazás előtt. Erre a tervek szerint akár már az idén sor kerülhet, és ha az igenek győznek, Bougainville lesz a világ legújabb független országa.

A BCL ezt természetesen nem hagyja annyiban, ragaszkodik a tulajdonjogához. A konfliktus olyan szempontból érdekes, hogy a cégben az autonóm területnek is van 36,45 százalékos részesedése, a pápua kormány ugyanekkora részvénycsomagja mellett. A helyzetbe hozni tervezett cég tulajdonosi szerkezete egy ponton túl pedig meglehetősen átláthatatlan.

A BCL szerint a bánya újranyitásához hét-nyolc év és öt-hat milliárd dolláros befektetés kell.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.