NRGreport
Menü

A Tesla mindent felforgathat - Musk önvezető autókat ígér az év végére

A Tesla vezére szerint már 2019 végére rendelkezésükre áll az a technológia, amelynek köszönhetően járműveik képesek lesznek sofőr nélkül közlekedni. Elon Musk erről egy podcast interjúban beszélt az ARK Investment vezetőjének, Cathie Woodnak. 

Önvezető Teslákat ígér Musk

Musk elmondása szerint már az év végére elkészülnek majd azzal a technológiával, amelynek köszönhetően a járműveik teljesen önvezetőek lesznek. A Tesla vezére a kijelentését követően rögtön pontosít is:

ez azt jelenti, hogy az autó képes lesz egy parkolóban megtalálni az utast, felvenni és eljuttatni egészen a célállomásig anélkül, hogy menet közben bármilyen beavatkozásra szükség lenne.

Majd kijelentésére igyekszik ráerősíteni és megjegyzi, mindebben majdnem biztos.

Ezek a kijelentések egyébként összhangban vannak azokkal az információkkal, amelyeket a Tesla vezére a negyedik negyedéves beszámoló közzétételét követő konferenciabeszélgetés során megosztott a befektetőkkel és az elemzőkkel. Musk ugyanis már akkor arról beszélt, hogy meglátása szerint 2020 végére eljuthatnak odáig, hogy valaki az autós útja során akár álomba is merülhet és csak a végállomáson ébredjen fel.


A Tesla vezérének szavai hidegzuhanyként érhetik a rivális autógyártókat, az önvezető autózásban ugyanis senki nem jutott még olyan messzire, mint amiről Elon Musk beszél. Azt eddig is lehetett tudni, hogy gőzerővel folynak a fejlesztések a vállalatnál az önvezető autózás területén és az Autopilot rendszer újabb verzióján dolgoznak, de most egy teljesen autonóm világot villantott fel Musk.

Üzleti szempontból is hatalmas dobás lenne, egy ilyen rendszer egyrészt jelentős technológiai előnyt biztosítana más gyártók modelljeivel szemben, amelyek még inkább elavultnak tűnnének a vásárlók szemében. Másrészt a teljesen önvezető járműparkra már egy új járműmegosztó üzletágat is fel lehetne építeni, amely hatalmas bevételi forrást jelenthetne a vállalatnak. Utóbbiról Adam Jonas, a Morgan Stanley vezető járműipari elemzője már évekkel ezelőtt írt is. Jonas akkor úgy számolt, hogy az új üzlet első szakaszában 5 000 Tesla járhatja majd az utakat, amelyeket egy applikáció segítségével lehet megrendelni akkor, amikor éppen szükség van rájuk a napi közlekedés során. Ezek a járművek az előrejelzések szerint átlagosan 40 ezer mérföldet fognak megtenni évente, ami valamivel magasabb, mint egy mai bérautó futásteljesítménye. 2025-re viszont a Tesla Mobility járműflottája már 586 ezer járműből állhat, amely több mint 31 milliárd mérföldet fog megtenni egyetlen év alatt.

Mielőtt azonban elragadtatnánk magunkat fontos azt is elmondani, hogy Musk nagyon szűkszavú volt. Fontos lenne tudni például, hogy a járműveik milyen környezetben, milyen távon, milyen sebesség mellett lesznek képesek az önvezetésre, hogy csak néhány dolgot említsünk. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szabályozóknak és a hatóságoknak is komoly beleszólásuk lesz abba, hogy engedik-e a Tesla önvezető járműveit a forgalomba közlekednie, és ha igen, milyen feltételekkel.


Ismerős lehet az ARK Investment neve

Az ARK Investment Management neve, amely mintegy 414 ezer Tesla-részvényt birtokol, onnan lehet ismerős az olvasóknak, hogy vezetője, Cathie Wood volt az, aki nyílt levélben kérte Elon Muskot tavaly, hogy ne vezesse ki vállalatát a tőzsdéről.

A Tesla részvényének árfolyama valahol 700 és 4000 dollár között lehet majd öt éven belül - írta Wood akkor. Majd hozzátette, hogy a Tesla tőzsdéről történő kivezetése, 420 dolláros árfolyamon, nagyon sok befektetőt megfosztana annak a lehetőségétől, hogy részese legyen a vállalat sikereinek. Meglátásuk szerint ugyanis, a megfelelő befektetési időtávot vizsgálva, a Tesla kifejezetten alulértékelt részvény jelenleg.

Az ARK víziója szerint ugyanis a Tesla teljesen át fog alakulni autógyártóból egy mobilitási szolgáltatókat nyújtó vállalattá, amely egészen elképesztően magas profitabilitással működhet majd. Konkrétan arra számítanak, hogy a Tesla bruttó marzsa 80 százalék felett alakulhat.

Forrás: Portfolio