Trading

Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom

NRGreport | 2019.02.20. 14:40

Új csúcsot érhet el az Egyesült Államok palaolaj-termelése márciusban. A tengerentúli palaolaj-termelés napi 8,4 millió hordóra emelkedhet márciusban az amerikai kormányzati energiainformációs hivatal (EIA) prognózisa szerint. 

Az EIA jelentése szerint a következő hónapban újabb mintegy 1 százalékkal, napi 84 ezer hordóval nőhet a kitermelés, a legnagyobb mértékben a texasi Permi-medencében és Új-Mexikóban, illetve Észak-Dakotában az úgynevezett Bakken-mezőn.

A nem konvencionális palaolaj-termelés tengerentúli felfutása, a palaolaj-forradalom a fő hajtóereje annak a folyamatnak, amelynek eredményeképp az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajtermelő országa lett, Szaúd-Arábiát és Oroszországot megelőzve. A teljes nyersolaj-termelés a heti adatok szerint szintén rekord magasságba, napi 11,9 millió hordóra emelkedett a Reuters szerint.

Nem csak az olaj-, de a gáztermelés is új csúcsra, napi 2,2 milliárd köbméter fölé emelkedhet márciusban. A földgáz-kitermelés márciusban immár sorozatban a 14. hónapban növekedhetett. A márciusi termelési szint a februári előrejelzéshez képest 20 millió, az előző év márciusához képest pedig 350 millió köbméteres bővülést jelentene.

A termelők januárban 1453 új kutat fúrtak és 1246-ot fejeztek be januárban a legnagyobb palaolaj-mezőkön, így az összes fúrt de még nem befejezett kút száma 207 darabbal 8798 darabra nőtt, ami a legmagasabb érték a 2013 decemberétől húzódó adatsorban.

Az olajárak vegyesen alakulnak szerda reggel, a Brent spot árfolyama enyhén gyengül, míg a WTI jegyzése néhány tized százalékkal emelkedik, és mindkettő háromhónapos csúcs közelében tartózkodik. 

Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom

 

Képtelen lassítani a palaolaj-forradalom


Várakozások felett az iráni olajexport

A vártnál több olajat exportált Irán januárban és februárban is magasabban alakulhat a kivitel a prognosztizáltnál. Az Egyesült Államok novemberben vetett ki szankciókat az iráni olajiparra, kimondottan azzal a céllal, hogy az ország számára kulcs fontosságú olajexport-bevételeket teljesen megszüntesse. 2019 első hónapjában az iráni olajexport napi 1,1-1,3 millió hordó körül alakulhatott, míg februárban 1,25 millió hordó lehetett, idézte az Oilprice.com a Refinitiv Eikon adatait. A piaci várakozások 1 millió hordó alatti számokat vártak, a decemberi kiviteli adatokkal nagyjából megegyezően. Az Egyesült Államok haladékot adott több országnak a szankcióknak történő megfelelésre, de 2019 utolsó negyedévére már érzékelhetően tovább zsugorodhat az iráni olajexport: az S&P Global Platts szerint átlagosan napi 860 ezer hordóra eshet a kivitel. 2018 első negyedévében még napi átlag 2,7 millió hordó volt az iráni olajexport; a legnagyobb vevők kína és India.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.