NRGreport
Menü

Gazprom-vezetőcsere: kik lesznek a befutók?

Vállalatok | NRGreport, M. Zsófi | 2019-02-26 14:16

Régóta pozícióban levő kulcsembereket vált le a Gazprom, de a helyükre lépő új vezetőket még nem nevezte meg a vállalat. Alexei Miller szerződése 2021-ben lejár - fontos két év jön a vállalatcsoport számára.

A Gazprom hétfői bejelentését követően távozik Alekszander Medvegyev, a Gazprom igazgatótanácsának alelnöke és Valerij Golubev alelnök. Vszevolod Cserepanov, a Gazprom bányászati osztályának vezetője ugyan a csoportnál marad, de más pozícióban folytatja a munkát. A vállalattól távozó Medvegyev és Golubev utódait a Gazprom eddig még nem nevezte meg, orosz lapok azonban már találgatják a lehetséges jelölteket.

Forrás: Gazprom

Medvegyev a Gazprom export vezetői pozícióját már korábban átadta Elena Burmistrovának, aki azóta sikeresen épített ki üzleti kapcsolatokat többek között Kínával. Miközben Medvegyev egyre távolabb került az üzleti döntéshozataltól, úgy erősödött Burmistrova szerepe, így orosz sajtóbeszámolók szerint nem kizárt, hogy Medvegyev igazgatótanácsban betöltött helyét is Burmistrova veheti majd át. Medvegyev mintegy 17 évet töltött a vállalatnál, ő építette újra az ukrán válság után az európai gázexport kapcsolatokat, az Európai Bizottság felé ő volt a tárgyalópartner az antitröszt ellenes eljárások kapcsán, és bár vállalaton belül a befolyása folyamatosan csökkent, végülis az ő regnálása alatt érte el a Gazprom a mágikus 200 milliárd köbmétert 2018-ban.

Golubev lehetséges utódának kérdésében már nem mutatnak ennyire világosan a jelek egy emberre. A belső piacokért eleve két alelölnök felelt a vállalatban: az egyik Golubev volt, akit Putyin barátjának tartanak, a másik pedig Kirill Seleznev, aki a mostani változások után a helyén is maradt. Tehát azon találgatások, miszerint összefüggés lenne a menesztések és a nemrég kirobbant Arasukov-ügy között -amelyben egy Gazprom felsővezetőt is vádolnak sikkasztással- nem feltétlenül megalapozottak. Golubev helyére a BFM.ru által megkérdezett szakértő szerint Pavel Oderov is esélyes lehet, aki Burmistrovához hasonlóan a külföldi gazdasági tevékenységekkel, az új értékesítési piacokkal és az LNG kereskedelemmel foglalkozik. Golubev elért eredményeit jól mutatja, hogy Oroszország gázellátottságát 50%-ról 69%-ra növelte a 2000-es évek elején, valamint azt a tényt, hogy a Gazprom átvette a kontrollt a fehéroroszországi gázszállítási rendszer felett, beleértve a Jamal-Európa közti kulcsfontossági gázvezetékeket is. Volt azonban, amit ő sem tudott megoldani, többek között az egész évet átívelő, észak-kaukázusi régió fizetési nehézségeit.

Arról, hogy mi állhatott a hármas vezetőcsere hátterében, csak találgatnak az orosz hírportálok. Az Arasukov-ügy mellett sokkal inkább Medvegyev és Alexei Miller, Gazprom vezérigazgató személyi ellentéte vagy a csecsen adósságok eltörlése állhat. A Gazeta.ru szerint fiatalítási, frissítési szándék sem kizárható, a Gazprom így készülhet a 2022-ig előrejelzett dinamikus piaci időszakra. Valerij Nestorov szerint, bár a menedzsment megvátozik, de a Gazprom kontinuitása felől nem kell aggódni, mivel a változó energetikai piacon az új szereplők majd továbbépítik a kereskedelmi együttműködéseket és piacfejlesztési terveket.

Hasonló volumenű vezetőcserére már rég nem volt példa a vállalatnál: Alexander Ryazanov, ügyvezető-helyettes 2006-os távozását követően Alexander Ananenkov, szintén korábbi ügyvezető-helyettes távozása váltott ki még nagyobb helyi médiavisszhangot. Ananenkov leváltása azért is volt meglepő, mivel Alexei Miller betegeskedése idején Ananenkov vette át a vállalat irányítását. Medvegyevhez hasonlóan azonban Ananenkov is többször került összetűzésbe a felsővezetéssel, és 2011-es távozásakor szintén nem egyedüliként távozott a Gazpromtól.

Alexei Miller szerződése két év múlva jár le, addig az új vezetőknek már bizonyítaniuk kell. A vállalat nyilván tartani szeretné a 200 milliárd köbméteres bűvös számot, ám ehhez, vagy akár ahhoz, hogy növekedéssel is tudjanak számolni középtávon, új megállapodásra lesz szükség, vagy az ukrán gázszállítás ügyében, vagy egy új elkerülő vezeték megépítését illetően.

NRGreport, M. Zsófi | Forrás: NRGreport