Trading

Zuhan az olaj – Trump hullámvasútra tette az árfolyamot

NRGreport | 2019.02.26. 15:17

Miután előbb új háromhónapos csúcsra emelkedtek az olajárak a kereskedelmi tárgyalással kapcsolatos bizakodás erősödésére, később ütemes esésbe kezdtek Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének megszólalását követően. 

Mindkét irányban alaposan megmozgatta az olajárakat néhány órán belül az Egyesült Államok elnöke: előbb, bizakodást csepegtetett a piacra a kereslet várható alakulásával kapcsolatban a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások meghosszabbítását bejelentve, aminek hatására az árfolyamok emelkedéssel indították a hétfőt. A WTI jegyzése korábban 57,50, a Brenté pedig 67 dollár fölött, új háromhónapos csúcsokon is járt.

Nem sokkal a bátorító vasárnapi bejelentés megjelenését követően azonban igencsak lehűtötte a kedélyeket. December eleje óta először ugyanis Trump ismét twitter-üzenetben kritizálta a Kőoalj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), az olajárak emelkedése miatt.

"Az olajárak túl magasak. OPEC, kérlek, lazíts és vedd lazán. A világ nem tud elviselni egy áremelkedést – törékeny!" – fogalmazott bejegyzésében az elnök. 

A bejegyzés hatására az árfolyamok esni kezdtek. A Brent azonnali jegyzése közel 3 százalékos mínuszban, 65 dollár felett alakul este fél nyolc körül. 

Zuhan az olaj - Trump hullámvasútra tette az árfolyamot

A WTI árfolyama ugyanekkor hasonló mértékű gyengüléssel 55,50 dollár felett áll. 

Zuhan az olaj - Trump hullámvasútra tette az árfolyamot

Az OPEC és a vele együttműködő olajországok – az Egyesült Államok nem tartozik közéjük – tavaly decemberben állapodott meg egy összességében napi 800 ezer + 400 ezer hordós termeléscsökkentésről, amely idén januárban lépett hatályba. A lépés célja az olajárak tavaly októberben kezdődött beszakadásának megállítása volt a kínálat és a tartalékok szűkítése révén. Nagyrészt a lépés hatására a Brent spot jegyzése a tavaly év végi 55 dollár körüli szintről 67 dollárig emelkedett, miután 2018 októberében még 85 dollár körüli szinten, négyéves csúcson állt az árfolyam.

 

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Donald Trump   #olaj   #olajár   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.